Antilliaanse pastechi (pasteitjes) staat bovenaan mijn lijstje met favoriete snacks! Het is vergelijkbaar met de Zuid-Amerikaanse empanadas. Op de Antillen worden ze meestal gevuld met kaas, gehakt of tonijn en ze zijn in allerlei formaten te vinden. Een feestje op de Antillen vier je niet zonder pastechi!
Ik vond het tijd om aan de slag te gaan met een vegan variant van de Antilliaanse pastechi! Om het deeg vegan te maken gebruik ik geen ei, maar voeg ik wel wat extra water en olie toe. Je merkt eigenlijk heel weinig verschil! De vulling is lekker kruidig met een vleugje zoetigheid van de rozijnen, precies zoals het hoort te zijn!
Wanneer je aan de slag gaat met dit recept is het handig om eerst de vulling te maken. De vulling moet namelijk volledig afgekoeld zijn voordat je het deeg gaat vullen. Als je de vulling hebt gemaakt, kan je alvast een de slag gaan met het deeg.
Het vouwen van de pasteitjes kost wat oefening en tijd, maar als je het eenmaal onder de knie hebt gaat het snel. Ik gebruik zelf deegvormpjes om ze dicht te vouwen, dit werkt erg makkelijk! Als je geen deegvormpjes gebruikt, kan je de randen van het deeg dichtdrukken met een vork.
Om te temperatuur van de olie te meten gebruik ik meestal een voedsel thermometer. Als je dit niet in huis hebt, kan je een stukje deeg in de olie gooien. Wanneer de olie begint te bubbelen is het heet genoeg om de pastechi te frituren.
Wil je de pasteitjes tot de volgende dag bewaren of heb je nog een deel over? Bewaar ze in een luchtdicht doosje buiten de koelkast. De volgende dag kan je ze opwarmen in de oven op 150 graden.
Ga jij dit recept ook maken? Vergeet mij dan niet te taggen op Facebook of Instagram #vegafoodness 🙂
Vegan Antilliaanse pastechi
Equipment
- Kookpan om in te frituren
- Handmixer
Ingrediënten
Deeg
- 500 gr tarwebloem
- 2 el suiker
- 1 tl zout
- 1 el bakpoeder
- 230 ml water
- 4 el olie
Vulling
- 400 gr vegan gehakt
- 2 el tomaten puree
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 rode paprika
- 2½ el soja saus
- 1 el ketjap
- ½ tl kerrie
- ½ tl komijn
- ½ tl paprika poeder
- 1 el complete seasoning kruiden te koop bij de toko
- ½ madame jeanette peper
- 50 gr plantaardige boter + 2 klontjes
- 3 el rozijnen
Instructies
Vulling
- Snijd de ui, paprika en peper in fijne stukjes.
- Smelt 50 gr boter in een pan en bak hierin de paprika, ui, geperste knoflook, peper en gehakt.
- Voeg alle overige ingrediënten toe en laat twee keer een klein klontje boter in de pan smelten.
- Laat de vulling goed afkoelen.
Deeg
- Doe de bloem, suiker, bakpoeder, zout en olie in een kom. Terwijl je met een handmixer begint te mixen voeg je beetje bij beetje het water toe.
- Kneed na 2 minuten nog even met de hand tot een stevig deeg.
- Rol het deeg uit tot 3 mm en snijd er rondjes uit met een rond voorwerp. Vul de plakjes deeg met een lepel van de vulling, bestrijk de randen met water, vouw ze dicht en druk de randen aan met een vork.
- Doe zonnebloemolie in een kookpan en verhit tot 175 graden.
- Frituur de pastechi totdat ze goud bruin van kleur zijn.