Zelf een overheerlijke vegan burger maken? Het hoeft gelukkig niet moeilijk te zijn:) Het mengsel voor deze vegan falafel burgers maak je al in 10 minuten. Daarna zet je de burgers nog 35 minuten in de oven en genieten maar! Wil je de burgers voor een zomerse barbecue maken? Leg ze dan nog even kort op de barbecue nadat ze uit de oven komen.
Wat ik zo fijn vind aan deze burgers is dat de foodprocessor vrijwel al het werk doet. Je hoeft dus niet veel groenten te snijden of andere dingen voor te bereiden die veel tijd (en afwas!) met zich mee brengen. Als het kikkererwten mengsel klaar is, voeg je kruiden, bloem en paneermeel toe. Dit meng je nog kort door elkaar en vervolgens maak je 4 burgers. Vergeet het bakpapier en de burgers niet in te smeren met een beetje olijfolie. Als de burgers uit de oven komen, laat je ze nog enkele minuten op de bakplaat liggen. Dan worden ze namelijk lekker stevig.
Voor het broodje kan je natuurlijk allerlei toppings kiezen. Ik gebruik meestal sla, komkommer, tomaat en gebakken rode ui. De saus kan nog wel eens variëren, maar deze keer heb ik vegan mayo gemengd met ketchup. Lekker simpel:) Als bijgerecht vind ik de crunchy aardappels méga lekker!
Ga je deze vegan falafel burgers ook eens maken? Dan zou ik het super leuk vinden als je mij tagged op Instagram @Vegafoodness.
Ben je benieuwd naar mijn andere vegan burgers? Bekijk dan eens deze recepten:
Vegan falafel burgers
Equipment
- Foodprocessor
- Oven
Ingrediënten
- 1 blik (400 gr) kikkererwten
- 1 kleine rode ui
- 1 middelgrote wortel
- 50 gr bloem
- 2 el paneermeel
- 2 takjes verse peterselie
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 tl komijn
- ½ tl zout
- 1 tl chili poeder
- 2 tl ras el hanout
- 2 tl koriander poeder
- 2 tl olijfolie om de burgers en het bakpapier mee in te smeren
Toppings (optioneel)
- hamburger broodjes
- Komkommer
- Tomaat
- Sla
- Saus (vegan mayo mengen met ketchup)
- rode ui
Instructies
- Laat de kikkererwten goed uitlekken en snijd de rode ui en wortel in grove stukken.
- Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
- Doe de kikkererwten, wortel, ui en peterselie in de foodprocessor en maal fijn. Het mengsel mag best nog wat structuur hebben, dus helemaal fijn malen is niet nodig.
- Doe het kikkererwten mengsel in een kom en voeg hier de kruiden, bloem en paneermeel aan toe. Meng alles goed door elkaar met een lepel en/of handen.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en smeer het bakpapier in met wat olijfolie.
- Vorm 4 burgers van het kikkererwten mengsel, leg ze op het bakpapier en smeer de bovenkant ook in met wat olijfolie.
- Zet de burgers voor 35 minuten in de oven en draai ze halverwege om.
- Laat de burgers daarna kort afkoelen, zodat ze nog iets steviger worden. Beleg ondertussen 4 broodjes met sla en saus. Leg hier bovenop de burgers, komkommer, tomaat, rode ui en eventueel nog wat extra saus.