Jackfruit is één van mijn favoriete vleesvervangers! Het heeft de perfecte structuur en is heel erg makkelijk op smaak te brengen. Dit kaar maakte ik vegan jerk jackfruit burgers met de bekende Jamaicaanse jerk chicken kruiden. Het resultaat: een van de lekkerste dingen die ik ooit heb gekookt!
Jackfruit is verkrijgbaar bij Aziatische supermarkten als Amazing Oriental, maar ook bij diverse toko’s en Ekoplaza. Meestal zie je op het blik ‘jackfruit in brine’ staan. In sommige winkels heb je ook jackfruit in water. Dit is nog beter, omdat de jackfruit dan volledig neutraal van smaak is.
Wanneer je geen shredded jackfruit kan vinden (jackfruit waarvan de stukjes al uit elkaar zijn gehaald), moet je de stukken zelf even uit elkaar trekken met je handen of een vork. De zaden en harde stukken mag je eruit laten, zodat je alleen maar de ‘pulled jackfruit’ overhoudt. Vervolgens ga je de jackfruit in een bouillon koken zodat het nog zachter wordt en je er daarna makkelijk burgers van kan vormen.
Tip: wanneer je de burgers uit de vriezer haalt, moet je heel snel te werk gaan. Zodra je de burgers in de soja melk dompelt, gaan ze namelijk ontdooien en kunnen ze snel uit elkaar vallen. Het is handig om ze een voor een uit de vriezer te halen, in de melk en bloem te dompelen, te frituren en daarna pas de volgende burger uit de vriezer te halen.
Ga je deze heerlijke vegan jerk jackfruit burgers ook maken? Dan zou ik het leuk vinden als je mij tagged op Facebook of Instagram @vegafoodness.
Ben je benieuwd naar andere jackfruit recepten? Bekijk dan eens de volgende recepten:
Vegan jerk jackfruit burgers
Equipment
- Koekenpan om in te frituren
- Kookpan
- Oven
- Vershoudfolie
- Diepvries
Ingrediënten
Jamaican jerk kruidenmix
- 1 el uienpoeder
- 1 el knoflookpoeder
- 2 tl cayenne peper
- 2 tl gerookte paprika poeder
- 1 tl zout
- ¾ tl gemalen zwarte peper
- ½ tl komijn
- ½ tl kaneel
- 1 el bruine basterd suiker
- 1 tl gedroogde tijm
- 1 tl bieslook
Jackfruit burgers
- 2 blikken jackfruit in water of brine
- 300 ml water + 2 el Badia complete seasoning kruiden of bouillon
- 1 el maizena + 2 el water
- 150 ml ongezoete soja melk
- 250 gr bloem + 2 el Jamaican jerk kruidenmix
- Zonnebloemolie om in te frituren
- 4 el olijfolie voor de Jamaican jerk pasta
Instructies
- Spoel de jackfruit goed af wanneer je jackfruit in brine koopt. Trek de stukken jackfruit vervolgens uit elkaar en haal de zaden en harde stukken eruit.
- Doe het water en de kruiden in een pan, voeg de jackfruit toe en breng aan de kook. Laat dit 20 minuten zachtjes koken.
- Meng de maïzena en 2 el water en voeg dit toe aan de pan met jackfruit en roer alles goed door elkaar. Laat dit nog enkele minuten mee sudderen.
- Giet het overtollige water af en laat de jackfruit heel even afkoelen. Het hoeft niet volledig afgekoeld te zijn.
- Scheur een stuk vershoudfolie af, leg een flinke lepel jackfruit hierop en vorm er een burger van. Wikkel dit in de vershoudfolie en herhaal dit totdat de jackfruit op is. Leg de jackfruit burgers voor ongeveer 2,5 uur in de diepvries.
- Maak ondertussen de Jamaican jerk kruidenmix door alle kruiden te mengen.
- Doe de ongezoete soja melk in een kommetje en de bloem met 2 el kruidenmix in een andere kom. Verhit ondertussen de zonnebloemolie.
- Haal de burgers uit de vriezer, haal de folie eraf en dip ze heel snel in de melk en vervolgens in het mengsel van bloem en kruiden. Doe dit nog een keer en frituur de burger vervolgens totdat deze goud bruin van kleur is. Herhaal dit een voor een voor alle 4 de burgers.
- Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
- Meng de overgebleven kruidenmix met 4 el olijfolie en smeer dit met een kwastje op de gefrituurde burgers.
- Zet de burgers met de kruidenpasta voor 10 minuten in de oven. Serveer vervolgens op een hamburgerbroodje of met rijst. Enjoy!