Surinaamse roti wordt volgens traditioneel recept gemaakt met kip, aardappel en kouseband. Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker een vega(n) variant gemaakt. Ik maak mijn vegan roti recept met tofu en tempeh in plaats van kip. Verder houd ik het recept hetzelfde als de traditionele variant. De massala kruiden zijn het belangrijkste ingrediënt, deze kruiden zorgen namelijk voor de héérlijke kerrie-achtige smaak. De tomatenpuree, ui en knoflook geven ook flink wat extra smaak aan de roti. De roti vellen/platen haal ik altijd bij een toko of bij een Surinaams afhaalrestaurant, daar zijn ze toch écht het lekkerst!
Ga jij dit recept ook maken? Vergeet mij dan niet te taggen op Facebook of Instagram #vegafoodness 🙂
Surinaamse roti (vegan)
Equipment
- Koekenpan
- Kookpan
Ingrediënten
Aardappel / sperziebonen
- 6 grote aardappels
- 400 gr sperziebonen of kousenband
- 1 teentje knoflook
- 1½ el groenten bouillon poeder Biotoday
- 1½ el massala kruiden
- 1 kleine ui
- 1 kopje water
- ½ el tomatenpuree
- Sambal naar smaak
Tempeh en tofu
- 375 gr tofu
- 250 gr tempeh
- 1 kleine fijngesneden ui
- 1 teentje knoflook
- 1½ el massala
- 1½ el groenten bouillon poeder
- ½ el tomatenpuree
- ½ kopje water
- Sambal naar smaak
- Zonnebloemolie om in te frituren
Overig
- Roti vellen
Instructies
Aardappel / sperziebonen
- Schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze alvast enkele minuten, zodat ze al een beetje gaar zijn. Doe dit ook met de sperziebonen.
- Verhit een scheutje olie in een pan en fruit hierin de knoflook en ui. Voeg vervolgens de massala en tomatenpuree toe en bak dit ook heel kort. Het mag niet verbanden.
- Voeg de overige kruiden, aardappels, sperziebonen en water toe. Roer goed door elkaar en laat het ongeveer een kwartiertje stomen op laag vuur.
Tempeh en tofu
- Laat de tofu uitlekken en snijd het in kleine stukjes. Snijd de tempeh vervolgens in kleine reepjes.
- Verhit een laagje olie in een pan en bak de tofu en tempeh in enkele minuten krokant.
- Doe de tofu en tempeh in een kom en fruit de ui en knoflook. Voeg vervolgens de massala, tomatenpuree en bouillon toe en bak dit ook heel kort. Voeg alvast een scheutje water toe en meng alles goed door elkaar. Schenk deze marinade over de tofu en tempeh en laat minimaal 10 min staan.
- Doe de tempeh en tofu opnieuw in de pan en bak weer even kort. Voeg nog wat extra water toe.
- Vervolgens doe je tofu en tempeh bij de pan met aardappels en sperziebonen. Laat het geheel nog enkele minuten stomen.
- Warm de roti vellen kort op in de magnetron en serveer samen met de aardappels, sperziebonen, tempeh en tofu.
- Enjoy!
Pingback: Tempeh met teriyakisaus - Vegafoodness