Ingemaakte groenten, wie kent het niet? Zo’n heerlijk stukje zoet zure komkommer of wortel lust denk ik iedereen wel! Het wordt ook wel tafelzuur genoemd en werd oorspronkelijk gemaakt om groenten langer te kunnen bewaren. Het is eigenlijk een natuurlijke manier om groenten te conserveren.
Is het moeilijk om te maken? Nee, totaal niet. Het enige wat je hoeft te doen is de marinade maken, die grotendeels uit azijn bestaat, en de groenten in plakken of stukjes te snijden. Vervolgens stop je alles in een pot en laat je het afgesloten in de koelkast staan.
Ik vind het zelf heerlijk om wat ingemaakte groenten als snack te eten, op mijn broodje of bij het avondeten. Eigenlijk heb ik altijd wel een pot met ingemaakte groenten op voorraad.
Ga je dit recept ook maken? Vergeet mij dan niet te taggen op Facebook of Instagram #vegafoodness 🙂
Ingemaakte groenten
Ingrediënten
- ¾ komkommer
- 2 grote wortels
- 150 gr radijs
- 2 rode uien
- 2 rode pepers
- 2 teentjes knoflook
- 1 stengel citroengras
- 1 stuk gember van ongeveer 2 cm
- 200 ml rijstazijn
- 100 ml agave siroop
- 4 tl zout
Instructies
- Rasp de wortel en komkommer in dunne plakken, snijd de radijs, gember en pepers in plakjes, breek de stengel citroengras, haal de schil van de knoflook teentjes en snijd de ui in grote stukken.
- Doe alle gesneden groenten in een pot.
- Doe de rijstazijn, agave siroop en het zout in een kommetje en meng goed door elkaar.
- Giet de marinade bij de pot met groenten en roer alles goed door elkaar. Sluit de pot af en zet het minimaal 1 nachtje in de koelkast.
- Enjoy!