Wie kent ze niet, de Zweedse balletjes van de Ikea! Vroeger, toen ik nog vlees at, mochten de balletjes niet ontbreken tijdens een bezoek aan de Ikea. Wist je dat je ze ook heel makkelijk vegan kunt maken? In plaats van vlees, gebruik je zwarte bonen en de saus maak je met plantaardige room.
Vegan Zweedse balletjes
Dol op de Zweedse balletjes van de Ikea, maar eet je geen vlees? Maak dan eens deze vegan Zweedse balletjes van zwarte bonen.
Equipment
- Foodprocessor
- Oven
Ingrediënten
- 1 blik zwarte bonen (400gr)
- 80 gr glutenvrij havermeel (gemalen havermout)
- 3 tenen knoflook
- 1 ui
- 4 el tamari of Sojasaus (niet glutenvrij)
- 3 el verse peterselie
- 2 el komijn
- ½ tl zout
- Snufje peper
- Plantaardige olie om de balletjes mee in te smeren of in te bakken
Saus
- 1½ pakje vegan room Pit & Pit
- 100 ml water
- 1 el groentenbouillon Pit & Pit
- 3 el tamari Of sojasaus (niet glutenvrij)
- ½ tl dijon mosterd
- ½ tl uienpoeder
- ½ tl knoflookpoeder
- 1 el maïzena + 2 el water
- Serveren met verse peterselie
Instructies
- Spoel de zwarte bonen goed af en laat ze uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Snipper de ui en snijd de knoflook en verse peterselie fijn.
- Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de knoflook en ui.
- Voeg vervolgens alle ingrediënten voor de balletjes toe aan een foodprocessor en maal fijn. Er mag nog wat structuur in zitten.
- Draai balletjes van het zwarte bonen mengsel en besmeer ze met wat olie.
- Leg ze op een bakplaat en bak voor ongeveer 25 minuten (draai ze om op de helft van de oventijd).
- Zet een pan op een laag vuurtje en maak de saus door alle ingrediënten, behalve het maïzena papje, te mengen. Verwarm de saus en voeg vervolgens het maïzena papje toe (maïzena + water). Verhit totdat de saus wat dikker begint te worden.
- Haal de balletjes uit de oven, leg ze in de saus en serveer met verse peterselie.