Deze waanzinnige taart is ge-wel-dig! Inmiddels heb ik ‘m voor heel wat verjaardagen gemaakt, want telkens als ik ‘m iemand laat proeven wordt er gezegd ‘deze taart wil ik voor mijn verjaardag’.
De bodem van de taart wordt gemaakt van onder andere dadels en amandel(meel). Eigenlijk is dit hetzelfde als het beslag voor de vegan dadel balletjes. De eerste laag van de taart is een aardbeien laag, gemaakt van verse aardbeien, suiker en agar agar. Dit laatste is een vegan variant van gelatine (te koop bij bijv. Ekoplaza). Wanneer de aardbeienlaag stevig is, mag de chocolade laag erop. Is de aardbeien laag na een uur in de koelkast nog een beetje wiebelig? Laat ‘m dan nog even in de koelkast staan. De chocolade laag maak ik met witte chocolade, kokosmelk en agar agar. De taart mag nu 4 tot 6 uurtjes in de koelkast staan en daarna is het tijd om te genieten!
Ga jij dit recept ook maken? Vergeet mij dan niet te taggen op Facebook of Instagram #vegafoodness 🙂
Witte chocolade taart met aardbei
Equipment
- Keukenmachine
Ingrediënten
Bodem
- 50 gr amandelmeel
- 35 gr amandelen
- 40 gr kokosrasp
- 75 gr dadels
- 1 el plantaardige margarine
- 1 – 2 el water indien het mengsel te droog is
- 1/2 el agave siroop
Aardbeien laag
- 380 gr aardbeien
- 1 limoen geperst
- 75 gr suiker
- 3/4 tl agar agar
Witte chocolade laag
- 100 gr witte chocolade
- 150 ml kokosmelk (uit blik)
- 1/2 tl agar agar
Instructies
Bodem
- Doe alle ingrediënten in een blender en mix totdat het mengsel aan elkaar plakt. Als het te droog is, mag je 1 tot 2 el water toevoegen.
- Verdeel het mengsel over een ingevette springvorm van 20 centimer en zet het in de koelkast.
Aardbeien laag
- Doe de aardbeien, limoensap en suiker in een blender en blend alles tot een glad geheel.
- Giet het mengsel in een pannetje en zeef de agar agar boven het pannetje. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens 5 minuten zachtjes koken. Blijf tussendoor roeren.
- Laat het mengsel 20 minuten afkoelen en giet het daarna over de bodem.
- Laat dit minimaal een half uur in de koelkast staan, zodat de aardbeienlaag stevig kan worden.
Witte chocolade laag
- Doe de kokosmelk in een pannetje en zeef de agar agar boven het pannetje. Breng het aan de kook en laat het 5 minuten zachtjes koken.
- Voeg de chocolade toe en blijf roeren totdat alles is gesmolten.
- De chocolade laag mag nu over de aardbeien laag verdeeld worden.
- Zet de taart 4 tot 6 uurtjes in de koelkast, zodat ook de chocolade laag hard kan worden.
- Enjoy!