Quinoa is sinds een aantal jaren super populair! Ik kook er zelf ook graag mee en gebruik het dan ook regelmatig als vervanging voor rijst of pasta. Deze quinoa salade met bimi en kikkererwten is ontstaan door wat restjes uit de koelkast te combineren. Het eindresultaat was verrassend lekker! Dit gerecht kun je prima als avondeten op tafel zetten of in een kleinere portie als lunch.
Is quinoa glutenvrij?
Goed nieuws voor iedereen die glutenvrij eet, want quinoa bevat geen gluten. Je zou misschien denken dat het een graan is, maar het zijn zaadjes van de Zuid-Amerikaanse plant uit de Amarantenfamilie. Quinoa bevat erg veel vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Ingrediënten voor dit recept
- Ongekookte quinoa
- Bimi
- Rijpe bakbanaan: verkrijgbaar bij toko’s en vaak ook bij Jumbo of Albert Heijn
- Tomaat
- Komkommer
- Tahin: ik koop dit zelf vaak bij een Turkse supermarkt
- Kikkererwten
- Veldsla
- Chili knoflook olie: optioneel
Meer quinoa recepten
Wil je graag meer quinoa recepten proberen? Bekijk dan eens de onderstaande recepten.
Ga je dit recept maken, deel dan zeker het resultaat met mij door me een berichtje te sturen of mij te taggen op Instagram @Vegafoodness. Wil je anderen laten weten wat je van dit recept vond? Laat onderaan deze pagina dan een beoordeling of opmerking achter.
Quinoa salade met bimi en kikkererwten
Equipment
- Oven
- Kookpan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 150 gr quinoa
- 1 pak bimi (200 gr) + 1 el neutrale olie, snufje peper en zout
- ½ bakbanaan + neutrale olie om in te bakken
- 100 gr tomaat
- ¼ komkommer
- 2 el tahin
- 2 tl chili knoflook olie (optioneel)
- 75 gr veldsla
Kikkererwten
- 1 klein blikje kikkererwten
- 2 el olijfolie
- ¾ tl paprikapoeder
- 1 tl komijn
- ½ tl knoflookpoeder
- ¼ tl zout
- Snufje peper
Instructies
- Doe de quinoa in een pannetje met 300 ml water. Breng het water aan de kook en laat in 10 minuten gaar koken met de deksel op de pan.
- Spoel de kikkererwten af en laat ze goed uitlekken.
- Snijd ondertussen de tomaten en komkommer en fijne blokjes.
- Verhit een lepel olie in een pan en bak de bimi op een laag vuurtje in ongeveer 5 minuten gaar. Bestrooi met wat peper en zout.
- Verhit weer een lepel olie in een pan en voeg de kikkererwten hieraan toe. Voeg hier vervolgens ook alle kruiden voor de kikkererwten aan toe en bak ongeveer 5 minuten op een laag vuurtje.
- Verwijder de schil van de rijpe bakbanaan en snijd de helft in plakken. Verhit een laagje olie in een pannetje en frituur de stukjes banaan hierin. Draai ze na 2 minuten om, zodat beide kanten mooi goudbruin worden.
- Haal de quinoa van het vuur en verdeel over twee borden. Meng met wat sla en leg vervolgens de kikkererwten, bakbanaan, tomaat en komkommer hier bovenop.
- Besprenkel met tahin en eventueel wat knoflook chili olie.