Pasteitjes met ragout is een typisch kerstgerecht. Dit stond vroeger in ieder geval elke kerst bij ons op tafel thuis. Maar ook als je een vegetarisch of vegan (kerst)diner serveert, kan je dit heerlijke gerecht maken. Deze vegan ragout met paddenstoelen en truffel is zó lekker dat zelfs vleesliefhebbers de kip niet zullen missen.
Ragout maken
Ragout maken lijkt misschien ingewikkeld, maar als je de stappen uit het recept volgt gaat het zeker lukken. Het is belangrijk dat je de boter eerst helemaal laat smelten en ervoor zorgt dat dit niet aanbrand. Vervolgens voeg je de bloem beetje bij beetje toe en blijf je goed roeren. Er mogen geen klontjes in de zogenaamde roux (mengsel van boter en bloem) ontstaan. Als de roux klaar is, voeg je beetje bij beetje de bouillon toe. Normaal gesproken gebruik je kippen bouillon, maar voor deze vegan variant heb ik groenten bouillon gebruikt. Nu is de ragout klaar en hoef je alleen nog maar de gebakken paddenstoelen en truffeltapenade toe te voegen.
Hoe serveer je ragout?
Ragout serveer je met pasteitjes. Ik ontdekte onlangs dat de pasteitjes van de Lidl vegan zijn én ze hebben ook nog eens de vorm van een ster. Super leuk! Meestal serveer ik de pasteitjes met ragout ook nog met wat extra peterselie. Dat zorgt weer voor wat extra smaak.
Ragout met paddenstoelen en truffel
Ga je dit recept ook maken voor het kerstdiner? Dan zou ik het super leuk vinden als je jouw creatie deelt door mij te taggen op Instagram @Vegafoodness. Je kunt onderaan dit recept ook een reactie en een beoordeling achterlaten. Ik vind het altijd leuk om te lezen wat je van een recept vind.
Ben je nog opzoek naar andere lekkere vegan kerstrecepten? Bekijk dan hier het overzicht met recepten voor een heerlijk kerstdiner, kerstbrunch of kerstontbijt.
Ragout met paddenstoelen en truffel
Equipment
- Oven
- Kookpan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 50 gr plantaardige boter
- 55 gr bloem
- 600 ml groenten bouillon water+bouillon blokje en eventueel andere kruiden
- 1 bakje oesterzwammen (150gr)
- 1 bakje shiitake (100gr)
- 1 teentje knoflook
- ½ ui
- Scheutje witte wijn (optioneel)
- 3 el truffel tapenade
- 3 takjes peterselie
- Peper en zout naar smaak
- 4-6 pasteitjes De kerst pasteitjes van de Lidl zijn vegan.
Instructies
- Maak de groenten bouillon door 600 ml water te koken en hier een groenten bouillon blokje aan toe te voegen en eventueel wat extra kruiden naar smaak.
- Was de paddenstoelen en scheur ze met je handen in dunne reepjes, net zoals kip.
- Snijd de ui en knoflook fijn en verhit een klein scheutje olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook hierin.
- Voeg de stukjes paddenstoelen toe en bak enkele minuten mee (ongeveer 5 minuten). Zet dit vervolgens even apart.
- Smelt de boter in een kookpan en zodra het gesmolten is voeg je de bloem beetje bij beetje toe. Blijf roeren, zodat er geen klontjes ontstaan.
- Zodra de roux (het mengsel van bloem en boter) klaar is, voeg je beetje bij beetje de bouillon toe. Ook nu blijf je goed roeren.
- Als je de bouillon bij de roux hebt gedaan, breng je de ragout op smaak met een scheutje witte wijn, peper en zout naar smaak en 2-3 el truffeltapenade.
- Vervolgens voeg je de paddenstoelen en de fijngesneden peterselie toe. Nu is de ragout klaar.
- Bak de pasteitjes in de oven volgens de bereidingswijze op de verpakking en vul ze vervolgens met de paddenstoelen ragout.