tempeh

Tempeh met teriyakisaus

Tempeh is een plantaardige eiwitbron op basis van soja. Misschien heb je het wel eens bij een Indonesisch restaurant gegeten, want in de Indonesische keuken wordt het vaak gebruikt. Doordat tempeh smaken goed kan opnemen, is het geschikt voor veel verschillende gerechten. Ik serveer het zelf meestal met rijst, maar ook met roti.

Voor dit recept heb ik een homemade teriyakisaus als marinade gebruikt. Natuurlijk is het ook mogelijk om een kant en klare teriyakisaus te gebruiken wanneer je wat minder tijd hebt.

Bij het bereiden van tempeh is het belangrijk dat je het eerst lekker krokant bakt in olie en daarna pas de marinade eroverheen doet. Voor dit recept heb ik de tempeh blokjes iets groter gelaten, maar als je ze krokant wilt hebben moet je ze kleiner snijden. Hoe kleiner de stukjes tempeh zijn, hoe krokanter ze worden.

Ga jij dit recept ook maken? Vergeet mij dan niet te taggen op Facebook of Instagram #vegafoodness 🙂

tempeh

Tempeh met teriyakisaus

Tempeh met homemade teriyakisaus. Perfect om met rijst te serveren voor een heerlijke maaltijd.
Totale tijd 25 minuten
Gang diner
Porties 4 personen

Equipment

  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 2 el fijngehakte gember
  • 1 teen knoflook
  • 1 sjalotje
  • 80 ml soja saus
  • 100 ml water
  • 50 ml agave siroop
  • 1 el rijstazijn
  • 2 tl sesamolie
  • 1 tl tapiocameel
  • 400 gr tempeh
  • 300 gr rijst
  • Bosui

Instructies
 

  • Kook de rijst gaar en zet het apart.
  • Hak de gember en knoflook fijn en doe dit samen met alle andere ingrediënten, behalve de rijst en tempeh, in een blender. Mix tot een gladde saus.
  • Giet de saus in een pan, breng het aan de kook en laat het zachtjes koken totdat de saus is ingedikt.
  • Snijd de tempeh in blokjes, verhit een flinke laag zonnebloemolie in een pan en frituur de tempeh totdat ze goud/bruin van kleur en krokant zijn.
  • Doe de tempeh blokjes in de pan met teriyaki saus en zorg ervoor dat alle blokjes voldoende gemarineerd zijn. Schep de tempeh vervolgens uit de pan en doe ze in een apart kommetje. Ik heb er zelf nog een flinke eetlepel sambal doorheen gedaan, omdat ik pittig eten lekker vind.
  • Verdeel de blokjes tempeh over de rijst en serveer met fijngesneden bosui.
  • Enjoy!
Trefwoord tempeh, teriyaki

Eén reactie

  1. Pingback: Gemarineerde tempeh - Vegafoodness

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*