Vegan wellington

Vegan beef wellington

Beef wellington is een échte kerstklassieker waarbij beef in bladerdeeg wordt gewikkeld. De beef wordt vervolgens gegaard in de oven. Deze vegan beef wellington is de perfecte vegan variant. Het vlees is vervangen door een mengsel van onder andere linzen, walnoten en kastanje champignons. Een gerecht wat op elk kerstdiner in de smaak valt!

Hoe maak je deze vegan beef wellington?

Het lijkt misschien lastig om zo’n rol bladerdeeg met een heerlijk mengsel van allerlei groenten te maken. Maar het is eerlijk gezegd super simpel. De vulling is niets anders dan alle ingrediënten bakken in een pan. Het is wel belangrijk dat de vulling niet te vochtig is. Dan wordt het bladerdeeg namelijk niet krokant. Vervolgens verdeel je de vulling over het bladerdeeg en vouw je dit dicht. De wellington gaat nu een half uurtje de oven en daarna is het klaar om te serveren.

Waarmee serveer je deze kerstklassieker?

De gerecht is ideaal als hoofdgerecht tijdens het kerstdiner. Ik serveer het zelf graag met deze aardappel gratin. Een bijgerecht met groenten is niet noodzakelijk, omdat de vulling van de vegan wellington al van groenten is gemaakt.

Ben je benieuwd naar nog meer kerstrecepten? Bekijk dan hier een overzicht met al mijn recepten die ideaal zijn voor het kerstdiner, kerstontbijt of kerstbrunch.

Ga je deze heerlijke vegan beef wellington ook maken voor kerst? Dan zou ik het super leuk vinden om jouw creatie te zien. Mocht je het op social media delen tag mij dan op Instagram @Vegafoodness. Ook kan je onderaan dit recept een reactie of een beoordeling achterlaten.

Vegan wellington

Vegan beef wellington

Deze vegan beef wellington bestaat uit een vulling van onder andere linzen, kastanje champignons en walnoten. Een echte kerstklassieker die op elk kerstdiner in de smaak valt.
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerecht

Equipment

  • Koekenpan
  • Blender (optioneel)
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 1 blik (400gr) linzen
  • 200 gr kastanje champignons
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 takjes selderij
  • 1 blaadje salie
  • 50 gr walnoten
  • 2 el lijnzaad + 5 el water
  • ½ wortel
  • el sojasaus
  • 1 el ketjap
  • 3 takjes tijm
  • 2 el tomatenpuree
  • ½ tl komijn
  • ½ tl zout
  • Peper naar smaak
  • ½ tl chili vlokken
  • 1 rol vegan bladerdeeg
  • 1 el olijfolie
  • 2 el plantaardige boter

Instructies
 

  • Haal de rol bladerdeeg alvast uit de koelkast.
  • Doe de lijnzaad en het water in een kommetje, meng door elkaar en laat dit minimaal 10 minuten staan.
  • Spoel de linzen af en laat ze goed uitlekken.
  • Snijd de ui, champignons en wortel in kleine blokjes en hak de knoflook heel fijn.
  • Maal de walnoten fijn in een blender of hak ze heel fijn met een mes.
  • Snijd het salie blaadjes in kleine stukjes en haal de verse tijm van de takjes. Zet dit even apart.
  • Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook ongeveer 4 minuten.
  • Voeg de champignons en wortel toe en bak dit mee totdat de wortel iets zachter is geworden en de champignons hun vocht zijn verloren. Dit duurt 5-10 minuten.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Voeg nu alle overige ingrediënten voor de vulling toe en meng alles goed door elkaar. Bak het mengsel ongeveer 10 minuten op een zacht vuurtje. Mocht je nog meer smaak willen toevoegen doe dit dan niet met vloeibare ingrediënten, dan wordt het mengsel namelijk te vochtig.
  • Prak de vulling nu een klein beetje met een pureestamper.
  • Smelt 2 el plantaardige boter in een pannetje of in de magnetron.
  • Rol het bladerdeeg uit en verdeel het linzen mengsel in een lange strook over het bladerdeeg. Zorg ervoor dat je voldoende bladerdeeg overhoudt aan de zijkanten om het dicht te vouwen.
  • Vouw de zijkanten van het bladerdeeg (linker- en rechterkant) over de vulling en druk goed aan. Doe dit vervolgens ook met boven- en onderkant. Druk ook deze stukken goed aan, zodat het bladerdeeg niet loslaat.
  • Draai de rol nu om en bestrijk met een beetje gesmolten (plantaardige) boter.
  • Optioneel: Snijd met een mes sneetjes over de bovenkant in de vorm van grote kruisjes.
  • Zet de wellington voor 30 minuten in de oven, totdat het bladerdeeg goudbruin van kleur is.
Trefwoord kerstdiner, linzen, vegangehakt, wellington

Eén reactie

  1. Marjolijn van Donk

    Hi!
    ik ga je vegan wellington maken, voor 22 personen.
    Is jou recept voor 4 personen? (Ik zie dat niet erbij staan in je recept)
    Dan weet ik met hoeveel keer ik alle ingrediënten moet vermenigvuldigen!
    Dank je!
    Groetjes, Marjolijn

     

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*