vegan aardappel gratin

Vegan aardappel gratin

Een aardappel gratin is een ovenschotel met aardappels room en een krokant laagje. Natuurlijk is dit ook vegan te maken. Zo heb ik deze vegan aardappel gratin met een roomsaus op basis van cashewnoten gemaakt. Het is super eenvoudig en heel erg lekker als bijgerecht. Doordat de aardappels niet helemaal in de saus zitten, wordt de bovenkant lekker krokant.

Hoe maak je een vegan aardappel gratin

Om de traditionele aardappel gratin vegan te maken hoef je alleen de room te vervangen door vegan room. Zoals ik net al aangaf heb ik een roomsaus van cashewnoten gemaakt. Om dit op smaak te brengen, heb ik er knoflook, edelgistvlokken, tijm, peper en zout bij gedaan. Het lijkt zelfs een beetje op een kaassaus. De saus heeft een vrij sterke smaak, maar wanneer deze is verwerkt in de gratin is het perfect.

Voordat je met de saus begint is het belangrijk dat je de cashewnoten hebt laten wellen. Dit kan je doen door ze een half uurtje in een kommetje met kokend water te zetten. Daarna doe je alle ingrediënten voor de saus in de blender en snijd je de aardappels in hele dunne schijfjes. De saus doe je vervolgens in een ovenschaaltje en hier leg je de aardappelschijfjes in rijen achter elkaar. Zet de ovenschaal 45 minuten in de oven op 200 graden en serveer daarna als bijgerecht.

Is een aardappel gratin gezond?

Echte room is natuurlijk niet zo gezond, maar deze vegan room op basis van cashewnoten en plantaardige melk is super gezond. Cashewnoten is namelijk een goede bron van onverzadigde vetzuren. Verder wordt er geen vet of olie gebruikt voor dit recept. Ideaal dus voor een verantwoord bijgerecht.

Bijgerechten met aardappel

Ben je benieuwd naar andere bijgerechten met aardappel? Bekijk dan eens één van onderstaande recepten:

Ga je deze vegan aardappel gratin maken? Dan zou ik het super leuk vinden om jouw creatie te zien. Mocht je het dus delen op social media, vergeet me dan niet te taggen op Instagram @Vegafoodness. Ook is het mogelijk om onderaan dit recept een reactie of een review achter te laten.

vegan aardappel gratin

Vegan aardappel gratin

Vegan aardappel gratin met een romige saus van cashewnoten.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven
  • Blender

Ingrediënten
  

Vegan kaas saus

  • 1 zakje van 200 gr cashewnoten
  • ½ kleine ui
  • 300 ml ongezoete plantaardige melk
  • 4 el edelgistvlokken
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl gedroogde tijm
  • Peper en zout naar smaak

Overig

  • 1 kg aardappels

Instructies
 

  • Vul een kommetje met kokend water en doe hier de cashewnoten bij. Laat ze een half uurtje wellen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Verwijder de schil van de ui en pel de knoflook teentjes. Snijd in grove stukken en doe samen met de overige ingrediënten voor de saus in de blender. Blend totdat je een gladde saus hebt.
  • Was de aardappels en snijd ze in dunne plakjes. De schil hoef je niet te verwijderen.
  • Pak een kleine ovenschotel en vul deze voor ongeveer 3/4 met de saus. Verdeel nu de schijfjes aardappels in rijen over de ovenschotel. Zorg ervoor dat er nog een beetje ruimte tussen de aardappelschijfjes zit en dat het bovenste randje van de aardappels niet in de saus zit. Zo krijg je een krokant randje.
  • Zet de ovenschaal voor 34 minuten in de oven. Als de bovenkant te donker wordt, leg er dan aluminiumfolie overheen. Serveer als bijgerecht.
Trefwoord aardappel, cashewnoten, gratin

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*