De kerstdagen zijn voorbij en voor we het weten is het al oudejaarsavond. Ondanks dat ook oudejaarsavond niet hetzelfde is als anders, mogen lekkere snacks niet ontbreken. Daarom heb ik een feestelijke vegan borrelplank gemaakt die jouw laatste avond van dit jaar onvergetelijk zal maken!
Eigenlijk is deze borrelplank ook best healthy. Dus ben je stiekem na de kerstdagen al een beetje op je eten aan het letten? Don’t worry, met deze borrelplank blijf je lekker in balans;)
Op deze vegan borrelplank liggen een aantal heerlijke homemade dipjes, geroosterde kikkererwten, chili honing cashewnoten, groenten en fruit, vegan kaas én vegan worst. De vegan kaas heb ik bij de Ekoplaza gekocht. Deze kaas liet me niet direct aan kaas denken, maar heeft wel een lekkere smaak! De vegan worst die ik heb gebruikt is de Spaanse worst van de Vegetarische Slager. Deze is te koop bij onder andere de Jumbo en Albert Heijn. De overige ingrediënten zijn ook te koop in alle supermarkten!
Voor het opmaken van de borrelplank schep je alle dipjes in kleine kommetjes. Deze kommetjes zet je als eerst op de plank. Vervolgens leg je alle andere dingen op de borrelplank. Als allerlaatst vul je alles op met nootjes en kikkererwten. En genieten maar!
Ga jij deze vegan borrelplank maken? Vergeet mij dan niet te taggen op Facebook of Instagram #vegafoodness.
Ik wens jou alvast een hele fijne jaarwisseling en een gezond en liefdevol 2021!
Vegan borrelplank
Equipment
- Oven
- Blender / keukenmachine
Ingrediënten
Chili honing cashew noten
- 130 gr cashew noten
- 2 el honing of agave siroop
- 1½ tl chili poeder
Geroosterde kikkererwten
- 1 blik kikkererwten (400 gr)
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl zout
- 1 el olijfolie
Rode bieten hummus
- 200 gr kikkererwten uit blik
- 1 rode biet
- 1 knoflook teentje
- 2 el olijfolie
- ½ el tahin
- 1 el citroensap
- Snufje komijn
- Peper en zout naar smaak
Hummus met ras el hanout
- 200 gr kikkererwten uit blik
- 1 grote knoflook teen
- ½ el tahin
- Sap van een ½ limoen
- 5 el olijfolie
- 1 tl ras el hanout
- ½ tl komijn
- ½ tl zout
- ½ tl paprikapoeder
- ¼ gemalen zwarte peper
Guacamole
- 1 rijpe avocado
- ¼ knoflookpoeder
- 2 tot 3 el sap van een limoen
- Peper en zout naar smaak
Overige ingrediënten
- Kleine worteltjes
- ½ komkommer in plakjes
- ½ gele paprika
- Trosje druiven
- Tortilla chips
- Walnoten
- Tomaatjes
- Van der Meulen rice toast met spring onion (Jumbo)
- Melba toast
- Stokbrood
- Olijven
- Spaanse worst (de Vegetarische Slager)
- Vegan kaas van Ekoplaza
Instructies
Chili honing cashew noten
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de honing en chili poeder door de cashewnoten.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de cashewnoten hier overheen.
- Bak de cashewnoten in 15 minuten krokant en laat ze even afkoelen.
Rode bieten hummus en hummus met ras el hanout
- Voor beiden hummus recepten doe je alle ingrediënten in een blender en mix je alles tot een gladde hummus.
Geroosterde kikkererwten
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Spoel de kikkererwten af en droog ze een beetje af.
- Doe de kikkererwten in een kom en meng alle overige ingrediënten hier doorheen.
- Verspreid de kikkererwten op een bakplaat en bak ze in 30 minuten krokant.
Guacamole
- Prak de avocado en meng met alle overige ingrediënten.
Overig
- Snijd de paprika en komkommer in plakjes en leg alles op de borrelplank.
Spaanse worst is niet vegan maar vegetarisch
Honing is niet vegan.