Surinaamse-bami

Surinaamse bami

Met dit heerlijke Surinaamse bami recept heb je in nog geen half uur de échte Surinaamse bami op tafel staan. Dit gerecht is helemaal vegetarisch en kan zelfs glutenvrij gemaakt worden door de spaghetti te vervangen door glutenvrije spaghetti. Serveer de bami met bakbanaan en verse selderij en je hebt een heerlijke maaltijd voor vier personen.

Welke kruiden gebruik je voor Surinaamse bami?

Ik heb deze bami aardig wat keren moeten maken, voordat ik de juiste samenstelling van kruiden had gevonden. Met uitzondering van de gemalen kentjoer, zijn alle kruiden in de supermarkt te vinden. De five spices kruiden en de vegetarische trassie staan meestal bij de Aziatische producten. De kentjoer heb ik bij een toko gekocht. Mocht je dit echt niet kunnen vinden, dan kan je het weglaten. De smaak is dan wel net iets anders, maar nog steeds heel erg lekker.

Welke pasta of bami kan je het beste gebruiken?

Voor Surinaamse bami kan je normale spaghetti gebruiken. Mocht je dit gerecht glutenvrij willen maken, dan kan je natuurlijk kiezen voor glutenvrije spaghetti. Bij Surinaamse toko’s vind je ook vaak Surinaamse bami. Soms gebruik ik dit in plaats van spaghetti. Niet vanwege het smaakverschil, want dat is er bijna niet, maar meer voor het gemak. Ik koop kouseband namelijk ook bij de toko, omdat dit vrijwel nooit in de supermarkt verkrijgbaar is. Mocht je nou geen toko in de buurt hebben, kies dan voor snijboontjes in plaats van kouseband.

Ga je deze heerlijke Surinaamse bami ook eens maken? Dan zou ik het super leuk vinden als je jouw creatie met mij deelt op Instagram door me te taggen @Vegafoodness.

Ben je benieuwd naar andere Surinaamse recepten? Bekijk dan eens deze vegetarische Surinaamse roti.

Surinaamse-bami

Surinaamse bami

Een heerlijke kruidige Surinaamse bami met kouseband en bakbanaan.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 30 minuten
Gang diner
Porties 4 personen

Equipment

  • Kookpan
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 350 gr spaghetti
  • 1 tl zout
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ ui
  • 4 el soja saus
  • 3 el ketjap
  • ½ tl gemalen kentjoer Verkrijgbaar bij toko's
  • ¼ tl five spices Verkrijgbaar bij Jumbo
  • 1 tl vegetarische trassie Verkrijgbaar bij Jumbo
  • maggi blokje
  • ½ tl chili vlokken
  • 3 el zonnebloemolie
  • ½ el tomaten puree
  • Optioneel: sambal voor extra pittigheid

Kouseband

  • 3 el zonnebloemolie
  • 200 gr kouseband
  • ½ ui
  • 1 teentje knoflook
  • maggi blokje
  • ½ el tomaten puree
  • ¼ tl gemalen kentjoer
  • 50 ml water
  • 1 tl sambal

Overig

  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 rijpe bakbanaan
  • Bosje selderij

Instructies
 

  • Kook de spaghetti gaar in ruim kokend water, 1 tl zout en 1 el zonnebloemolie.
  • Snijd ondertussen 1 hele ui en alle knoflook teentjes fijn en de kouseband in stukken van ongeveer 2 centimeter lang.
  • Verhit 3 el zonnebloemolie in een koekenpan, fruit de ui en knoflook voor de kouseband en voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe. Laat de kouseband in 10 minuten gaar koken met de deksel op de pan.
  • Giet de spaghetti af en spoel met koud water om doorgaren te voorkomen.
  • Verhit in een andere pan 2 el zonnebloemolie en fruit de knoflook en ui voor de bami. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten voor de bami toe, behalve de bami zelf, en meng alles door elkaar. Nu heb je de saus voor de bami.
  • Voeg de spaghetti toe en meng alles door elkaar, zodat de saus goed is verdeeld.
  • Snijd de rijpe bakbanaan in plakjes en verhit 2 el zonnebloemolie in een koekenpan. Leg de schijfjes banaan in de pan, zodra de olie goed heet is. Bak ongeveer 2 minuten aan beide kanten totdat de schijfjes goud/bruin zijn.
  • Verdeel de bami over 4 borden en schep hier de kouseband overheen. Serveer met de bakbanaan en fijngesneden selderij.
Trefwoord bami, surinaams

Eén reactie

  1. 5 sterren
    Superlekker! Super snel klaar en je hoeft maar weinig te snijden. Deze ga ik vaker maken!

     

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*