Hou je van risotto én van burgers dan ga je deze vegan risotto burger geweldig vinden! Heerlijk op een hamburgerbroodje en met wat frietjes als avondeten, maar ook geschikt als uitgebreide lunch. Als je de risotto nog moet maken, is het wat meer werk. Maar je kunt natuurlijk ook een restje risotto van de vorige dag verwerken tot heerlijke burgers.
Burgers met een krokant laagje
Deze risotto burgers worden eerst gepaneerd en daarna gefrituurd, wat zorgt voor een lekker krokant laagje. Normaal gesproken heb je een ei nodig om burgers of kroketten te paneren, maar in dit recept gebruik ik vocht uit een blik kikkererwten. Dit maakt de burgers niet te vochtig, maar wel vochtig genoeg voor het laatste laagje paneermeel en panko. Ik heb dit ook geprobeerd met plantaardige melk, maar ik vond dat de burgers dan te vochtig werden. De panko die ik gebruik is trouwens verkrijgbaar bij de Albert Heijn XL en ligt bij de Aziatische producten.
Hoe maak je risotto?
Risotto maken is niet moeilijk! Je zorgt eerst dat je bouillon maakt en dit gebruik je vervolgens om de risotto rijst gaar te koken. Het is belangrijk dat je wacht totdat het vocht van de bouillon is opgenomen door de rijst, voordat je meer bouillon toevoegt. Ook moet je tussendoor regelmatig blijven roeren voor het beste resultaat.
Vegan risotto burger recept
Ga je deze heerlijke risotto ook eens maken? Dan zou ik het natuurlik super leuk vinden als jij jouw creatie met mij deelt op Instagram @Vegafoodness. Wil je graag meer gerechten met risotto zien? Bekijk dan eens dit risotto recept.
Vegan risotto burger
Equipment
- Kookpan, frituurpan of airfryer
- Koekenpan
Ingrediënten
- 1 kleine ui
- 2 tenen knoflook
- 1 liter groenten bouillon
- 250 gr risotto rijst
- 150 gr kastanje champignons
- ½ tl chili vlokken
- 4 el edelgistvlokken
- ½ el complete seasoning kruiden
- Peper en zout naar smaak
- Vocht van 1 blik kikkererwten
- 80 gr paneermeel
- 60 gr panko grover paneermeel
- Zonnebloemolie om in te frituren
Overig
- Hamburger broodjes
- Sla
- Tomaat
- Komkommer
- Sausjes naar keuze
Instructies
- Maak 1 liter groentenbouillon (water, groenten bouillon blokjes en eventueel extra kruiden) en zit dit even apart.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook hierin.
- Voeg de risotto rijst toe en meng alles goed door de pan. Begin nu met het toevoegen van de groenten bouillon, net zo veel totdat de risotto rijst helemaal is bedekt met bouillon. Wacht tot het vocht is opgenomen en blijf tussendoor roeren. Zodra het vocht is opgenomen giet je weer bouillon bij de risotto. Dit herhaal je totdat de bouillon op is en de risotto gaar is (ongeveer 25 min).
- Snijd de champignons fijn en voeg deze aan de pan met risotto toe als de risotto bijna gaar is. Er komt ook nog wat vocht uit de champignons.
- Voeg de edelgistvlokken, complete seasoning, peper, zout en chilivlokken toe aan de risotto en meng alles goed door elkaar.
- Laat de risotto in ongeveer 20 minuten afkoelen en maak er vervolgens burgers van. Laat de burgers iets steviger worden door ze voor ongeveer 15 minuten in de koelkast te zetten.
- Doe een flinke laag zonnebloemolie in een kookpan en verhit tot ongeveer 180 graden. Je kunt testen of de olie heet genoeg is om te frituren door er bijvoorbeeld een kruimeltje brood in te gooien. Als het begint te borrelen weet je dat de olie de juiste temperatuur heeft.
- Doe het kikkererwten vocht in één kommetje en de panko en paneermeel in een ander kommetje. Meng de panko en het paneermeel goed door elkaar.
- Haal de burgers uit de koelkast en haal ze door het kommetje met paneermeel en panko. Smeer er vervolgens kikkererwten vocht op met een kwast of met je handen en doe er nog een laagje panko/paneermeel op. Herhaal dit voor alle burgers en frituur ze vervolgens kort (1-2 minuten) totdat ze goudbruin van kleur zijn.
- Laat de burgers uitlekken en doe ze vervolgens op een hamburgerbroodje met alle toppings en sausjes naar keuze.