Er staan al aardig wat bloemkool recepten online, maar deze bloemkool steak met chimichurri is denk ik toch wel mijn nieuwe favoriet! Een makkelijk recept wat ook nog eens super leuk is om op tafel te zetten als je eters hebt. Je kunt het zowel frituren als in de oven bakken, maar qua smaak vind ik frituren eigenlijk toch wel het lekkerst.
Hoe maak je een bloemkool steak?
Een bloemkool steak kan je op verschillende manieren maken. Je kunt de “steak” grillen op de barbecue, in de oven of frituren. Ik vind het erg lekker om het eerst in een kruidig beslag te dompelen en vervolgens te bestrooien met een mengsel van paneermeel en broodkruim. Dit zorgt uiteindelijk voor een super lekker kruidig en krokant laagje.
Frituren of in de oven bakken?
Wat ik net al aangaf, vind ik dit bloemkool recept het allerlekkerst wanneer je het frituurt. Mocht je het toch liever in de oven willen bereiden, dan kan dat natuurlijk ook. Kies je voor deze optie, bak de steaks dan voor ongeveer 30 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. Voordat je het in de oven zet, kan je er eventueel wat olie overheen sprayen. Dit zorgt ervoor dat de buitenkant krokant en mooi goudbruin wordt. Vergeet de bloemkool tussendoor niet om te draaien.
Wat heb je nodig?
Voor de bloemkoolsteaks zelf heb je onderstaande ingrediënten nodig:
- Bloemkool
- Paneermeel
- Panko
- Bloem
- Ongezoete plantaardige melk
- Kruiden
De chimichurri maak je met verse peterselie, oregano, koriander, tijm, knoflook en rode peper. Ik haal verse kruiden zelf altijd op de markt. Dit scheelt erg veel met wat je voor de kruiden betaald in de supermarkt.
Andere bloemkool recepten
Maak je liever een ander recept met bloemkool? Bekijk dan eens een van onderstaande recepten:
Ga je deze bloemkool steaks met chimichurri maken, deel dan zeker jouw creatie door me te taggen op Instagram @Vegafoodness. Ook zou ik het erg leuk vinden als je onderaan deze pagina laat weten wat je van het recept vond.
Bloemkool steaks met chimichurri
Equipment
- Frituurpan / kookpan om in te frituren
- Staafmixer of vijzel
Ingrediënten
Bloemkool
- 1 middelgrote bloemkool
- 100 gr bloem
- 155 ml ongezoete plantaardige melk
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl komijn
- ½ tl zout
- ¼ tl peper
- 40 gr panko (broodkruim)
- 80 gr paneermeel
- Neutrale olie om in te frituren
Chimichurri
- 10 gr peterselie
- 10 gr oregano
- 3 takjes tijm
- 4 gr koriander
- 1 rode (Spaanse) peper
- 7 el olijfolie
Instructies
- Verwijder de bladeren van de bloemkool en laat de stronk zitten. Snijd de bloemkool in grote plakken, zorg ervoor dat deze plakken nog vastzitten aan de stronk. Dit houdt de bloemkool bij elkaar.
- Meng in een kom de bloem, melk en de kruiden voor de bloemkool door elkaar. Meng in een andere kom het paneermeel en broodkruim.
- Verhit een flinke laag neutrale olie in een pan. Het makkelijkste is om zo veel olie in de pan te doen, dat de bloemkool steaks volledig gefrituurd worden aan alle kanten.
- Dompel de bloemkoolsteaks in het beslag en zorg dat beiden kanten goed bedekt zijn.
- Rol de bloemkoolsteaks nu door het paneermeel en de panko.
- Frituur de steaks in ongeveer 3-5 minuten goudbruin en laat ze uitlekken op een vel keukenpapier.
- Maak nu de chimichurri. Begin met het fijnsnijden van het knoflookteentje en de rode peper. Doe vervolgens alle ingrediënten in een kom em maal fijn met een staafmixer of gebruik een vijzel.
- Serveer de bloemkool met de zelfgemaakte chimichurri.