Antilliaans stoofpotje met jackfruit

Antilliaanse stoofpotje met jackfruit

Stobá is de Antilliaanse vertaling voor stoofpotje. Vaak wordt dit met rundvlees, kip of geitenvlees gemaakt. In Nederland wordt een stoofpotje misschien meer als een winters gerecht gezien, maar op Curaçao kennen ze geen winter en wordt dit gerecht het hele jaar door gegeten. Dit Antilliaanse stoofpotje met jackfruit is de vegan versie van stobá di Karni (rundvlees). Met een beetje hulp van mijn Antilliaanse vriend is dit recept tot stand gekomen. Heerlijk met rijst, gebakken banaan, avocado en eventueel een beetje fijngesneden koriander.

Ik heb inmiddels al aardig wat jackfruit recepten online staan, maar dit is toch wel één van mijn favoriete gerechten. Doordat je de jackfruit een half uur laat mee sudderen in de saus van het stoofpotje, verdwijnt de ietwat zurige smaak van de jackfruit volledig en neemt het de smaken van de saus heel erg goed op. Bij het kopen van jackfruit is het belangrijk dat je young green jackfruit in brine koopt. Dit is te koop bij veganistische winkeltjes, de meeste Aziatische toko’s en sommige Albert Heijn filialen. Voordat je de jackfruit gaat bereiden moet je het eerst afspoelen met koud water en vervolgens goed laten uitlekken.

Wil je dit Antilliaanse stoofpotje met jackfruit ook serveren met gebakken banaan? Zorg er dan voor dat je een hele rijpe bakbanaan koopt. Ik koop deze meestal bij een Surinaamse toko, maar de Jumbo verkoopt ze ook.

Ga je dit recept maken? Dan zou ik het super leuk vinden als jij je creatie met mij deelt op Instagram door mij te taggen @Vegafoodness.

Ben je op zoek naar andere vegan Antilliaanse gerechten? Bekijk dan eens één van deze recepten:

Antilliaans stoofpotje met jackfruit

Antilliaanse stoofpotje met jackfruit

Een heerlijke Antilliaans stoofgerecht (stobá) met jackfruit, aardappel, rode paprika en wortel.
Bereidingstijd 45 minuten
Gang diner
Porties 4 personen

Equipment

  • Hapjespan of koekenpan

Ingrediënten
  

  • 1 blik jackfruit
  • 4 kleine aardappels
  • 1 blikje (70 gr) tomatenpuree
  • 1 rode paprika
  • ¾ van een grote winterpeen
  • ½ ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 7 gedroogde pruimen
  • 1 laurierblad
  • 3 el ketjap
  • 2 el soja saus
  • 1 el komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el suiker
  • ½ tl chili vlokken
  • 350 ml water
  • 1 klein maggi blokje
  • 1 el plantaardige boter
  • 1 el olijfolie
  • Peper en zout

Overig

  • 350 gr rijst
  • 1 bakbanaan + olie om in te bakken
  • 2 avocado's

Instructies
 

  • Trek de stukjes jackfruit uit elkaar, spoel goed af met water en laat uitlekken.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Besprenkel de jackfruit met 1 eetlepel olijfolie, peper en zout en bak in de oven voor 15 minuten.
  • Snijd ondertussen de ui, knoflook, paprika, wortel, aardappel en pruimen in stukjes. De schil van de aardappels hoef je niet te verwijderen.
  • Smelt een eetlepel boter in de hapjespan, voeg de suiker toe en fruit vervolgens de ui en knoflook. Voeg daarna de aardappels, paprika en wortel toe. Bak ongeveer 3 minuten.
  • Voeg alle kruiden, tomatenpuree, soja, ketjap, water en het laurierblad toe. Meng goed door elkaar en breng aan de kook.
  • Voeg nu ook de pruimen en de jackfruit toe en laat een half uurtje sudderen op een laag vuurtje.
  • Kook ondertussen de rijst gaar, bak de bakbanaan in een laagje olie en snijd de avocado in stukjes.
  • Verdeel de rijst over 4 borden, schep de jackfruit stoof hier overheen en serveer met de gebakken banaan en avocado.
Trefwoord antilliaans, jackfruit, stoofpot

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*