Funchi fries, ook wel polenta fries, zijn frietjes gemaakt van maïsmeel. Funchi is een typisch Antilliaans gerecht wat vaak wordt gegeten als vervanging van rijst of aardappelen naast een stuk vis of vlees. Je maakt het door het meel toe te voegen aan kokend water en vervolgens stijf te laten worden terwijl het afkoelt. Funchi wordt in de Antilliaanse keuken echter ook vaak gefrituurd. Meestal niet in de vorm van frietjes, maar in vierkante plakjes met een stukje kaas erop. Ik vind het zelf erg lekker om er frietjes van te maken en het ziet er ook nog eens leuk uit!
Vaak wordt het maïsmeel van het merk P.A.N. gebruikt. Dit is verkrijgbaar bij de meeste toko’s. Ik had toevallig nog maïsmeel van het merk Valle del Sole in mijn voorraad kast staan. Dit meel is iets grover dan het meel van het merk P.A.N. en is verkrijgbaar bij de Jumbo. Wanneer je het frituurt merk je hier eigenlijk niets van. Verder gebruik ik de Badia Complete Seasoning kruiden voor de funchi fries. Ook deze kruiden zijn verkrijgbaar bij de toko. Mocht je andere kruiden willen gebruiken, dan kan dat natuurlijk ook.
Wanneer je de funchi gaat frituren moet je niet te veel frietjes tegelijkertijd in de pan gooien. Dan is de kans namelijk groot dat ze allemaal aan elkaar gaan plakken. Binnen ongeveer 2 minuten zijn de frietjes goudbruin en krokant genoeg. Haal ze uit het vet, leg ze op wat keukenpapier en bestrooi ze vervolgens met zout en eventueel wat kaas.
Ga je deze heerlijke snack ook maken? Dan zou ik het super leuk vinden als je mij tagged op Facebook of Instagram.
Ben je benieuwd naar andere snack gerechten, klik dan hier.
Antilliaanse funchi fries
Equipment
- Kookpan / friteuse
Ingrediënten
- 700 ml water
- 200 gr maïsmeel
- 25 gr plantaardige boter
- 2 el complete seasoning kruiden
- Snufje zout
- 700 ml zonnebloemolie om in te frituren
Instructies
- Doe 700 ml water in een pan en breng het aan de kook.
- Voeg beetje bij beetje het maïsmeel toe en blijf goed roeren. Zet het vuur laag.
- Voeg ondertussen de boter en de kruiden toe en blijf roeren totdat je een stijf beslag hebt. Let op: het beslag moet niet te stijf zijn.
- Doe het beslag in en cakevorm en bedek het met aluminiumfolie. Laat het vervolgens ongeveer 2 uurtjes afkoelen.
- Snijd de funchi in plakjes en vervolgens in frietjes en verhit ondertussen de zonnebloemolie.
- Frituur de frietjes in enkele minuten goudbruin en krokant. Let op: doe niet te veel frietjes in één keer in de pan, want dan gaan ze aan elkaar plakken.
- Laat de frietjes uitlekken op keukenpapier en bestrooi ze met wat zout en eventueel nog wat complete seasoning kruiden.