Couscous met sinaasappel, pompoen en asperge broccoli

Couscous met sinaasappel, pompoen en asperge broccoli

Met couscous kan je veel kanten op! Ik hou er zelf van om er wat sinaasappelsap en rasp doorheen te doen en vervolgens te serveren met lekker veel groenten. Deze couscous met sinaasappel, pompoen en asperge broccoli is perfect als lunch of avondeten. Tip: top af met vegan feta kaas en geroosterd amandelschaafsel.

Naar recept gaan

Volkoren couscous

Meestal kies ik zelf voor volkoren couscous. Dit is iets lager in koolhydraten dan normale variant en bevat meer vezels. In combinatie met lekker veel groenten heb je dan een heerlijke en voedzame maaltijd. Een andere optie is couscous van bijvoorbeeld kikkererwten. Deze is onder andere verkrijgbaar bij Jumbo en Albert Heijn en komt qua smaak en structuur goed overeen met echte couscous.

Hoe maak je couscous?

Couscous kan je op twee manieren bereiden, namelijk koken en stomen. Bij het koken van de couscous breng je 1,5 keer zo veel water als couscous aan de kook en giet je dit vervolgens over de couscous. Dit laat je dan zo’n 10 minuten staan met deksel. Daarna giet je er een scheutje olijfolie en wat zout overheen. Stomen is de traditionele manier om couscous te bereiden. Hierbij doe je eerst wat olijfolie en zout door de couscous, vervolgens doe je het in een stoommandje. Dit zet je bovenop een pan en laat je zo’n 10 minuten stomen.

Ingrediënten voor dit couscous gerecht

  • Volkoren couscous: zoals hierboven aangegeven bevat dit minder koolhydraten en meer vezels. Voor dit recept kan je uiteraard ook normale couscous gebruiken.
  • Pompoen: flespompoen of oranje pompoen.
  • Asperge broccoli: dit kan ook vervangen worden voor normale broccoli.
  • Sinaasappel: voor dit recept gebruik je zowel het sap als de rasp, daarom is het aan te raden om biologische sinaasappels te gebruiken.
  • Amandelschaafsel: mocht je geen amandelschaafsel in huis hebben, vervang het dan door fijngehakte, ongezoute amandelen.
  • Pistache noten: het liefst ongezouten.
  • Vega feta: zelf gebruik ik vrijwel altijd de vegan feta van Violife. Deze is verkrijgbaar bij onder andere Jumbo en Albert Heijn.
  • Kruiden: verse dille, zout, kaneel, nootmuskaat, knoflookpoeder.
  • Plantaardige yoghurt: deze gebruik je voor het sausje en moet dus ongezoet zijn.
  • Tahin: dit koop ik zelf meestal bij de toko, daar heb je vaak keuze uit meerdere goede tahin varianten.

Couscous bewaren

Heb je nog restjes over van dit heerlijke gerecht? Laat het goed afkoelen en bewaar het vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast. Het blijft tot zo’n 2-3 dagen lekker.

Deze couscous met sinaasappel, pompoen en asperge broccoli is:
  • Vegan
  • Voedzaam
  • Geschikt voor meal-prep
Meer couscous recepten

Ga je dit heerlijke couscous recept ook eens maken? Door mij te taggen op Instagram @Vegafoodness kan ik jouw heerlijke creatie zien. Ook helpt het mij als je hieronder een reactie en/of beoordeling achterlaat.

Couscous met sinaasappel, pompoen en asperge broccoli

Couscous met sinaasappel, pompoen en asperge broccoli

Een voedzaam couscous gerecht met sinaasappelsap en rasp, kruidige pompoen, asperge broccoli én een lekker sausje van yoghurt en tahin.
Gang diner, lunch
Porties 2 personen

Equipment

  • Oven
  • Kookpan of stoommandje
  • Koekenpan

Ingrediënten
  

  • 160 gr volkoren couscous
  • 300 gr pompoen blokjes
  • 1 bakje asperge broccoli
  • 2 el olijfolie
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Rasp van 1/2 sinaasappel
  • 2 handjes amandelschaafsel
  • 2 handjes pistache noten
  • Verse dille
  • Vegan feta
  • Snufje nootmuskaat, kaneel en zout

Sausje

  • 2 el plantaardige ongezoete yoghurt
  • 1 el tahin
  • Snufje zout en knoflookpoeder

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de pompoenblokjes op een bakplaat met bakpapier en schenk hier 1 el olie overheen en bestrooi met een snufje zout, kaneel en nootmuskaat.
  • Zet de pompoen voor 25-30 minuten in de oven.
  • Breng 240 ml water aan de kook.
  • Doe de couscous in een pannetje en voeg het kokend water toe. Laat dit zo'n 10 minuten afgedekt staan. Voeg daarna eventueel een snufje zout en een scheutje olijfolie toe.
  • Maak de asperge broccoli schoon en roerbak ongeveer 5 minuten in een scheutje olie en bestrooi met wat zout.
  • Maak het sausje door alle ingrediënten te mengen.
  • Verdeel de couscous over twee borden en leg hier de pompoen en asperge broccoli op. Top af met stukjes vegan feta, amandelschaafsel, verse dille en het sausje.
Trefwoord couscous, pompoen

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*