Couscous is een graanproduct gemaakt van durumtarwe en water, afkomstig uit Noord-Afrika. Het is iets wat ik eigenlijk altijd in huis heb. Je kunt er lekker mee variëren en het is super snel klaar, je hoeft het immers maar 5 minuten in kokend water te laten staan. In Marokko is couscous een traditioneel gerecht en wordt het vaak op vrijdag, na het vrijdaggebed, gegeten. Je kunt het zowel warm, in combinatie met bijvoorbeeld gestoomde groenten eten of koud in de vorm van een salade, zoals deze simpele couscous salade.
Hoe gezond is couscous?
Misschien vraag jij je af hoe gezond couscous nou eigenlijk is? Het bevat in ieder geval veel koolhydraten en is dus een goede bron van energie. Daarnaast zitten er voldoende vezels, vitamine-B en mineralen in, zoals zink en magnesium. Het is qua voedingswaarden te vergelijken met rijst. Couscous bevat iets minder koolhydraten en meer eiwitten. 70 gram couscous bevat maar liefst 54 gr koolhydraten en 9 gr eiwitten.
De lekkerste couscous recepten
Zoals ik eerder aangaf, kan je eindeloos variëren met couscous. Deze keer heb ik er een simpele couscous salade mee gemaakt. Om de couscous iets meer smaak te geven voeg ik tijdens het koken vaak een lepel tomatenpuree en een klein maggiblokje toe. Qua groenten kan je natuurlijk kiezen wat jij lekker vindt, maar ik zou zeker eens de combinatie van zongedroogde tomaat, dadels, noten, komkommer en rucola proberen. Het is super simpel om te maken en binnen 15 minuten klaar. Ik eet deze simpele couscous salade zelf graag als lunch of als maaltijdsalade.
Ben je benieuwd naar andere couscous recepten? Bekijk dan eens deze maaltijdsalade met parelcouscous. De korrels van parelcouscous zijn een stuk groter dan normale couscous. Ik vind het qua smaak zelfs een beetje op pasta lijken.
Ga je deze simpele couscous salade maken? Dan zou ik het leuk vinden als je jouw creatie met me deelt op Instagram @vegafoodness.
Simpele cousous salade
Equipment
- Kleine steelpan of kookpan
Ingrediënten
- 150 gr couscous
- 170 ml water
- 1 klein maggi blokje
- 1 el tomatenpuree
- 3 el olijfolie
- ½ komkommer
- 40 gr dadels
- 5 zongedroogde tomaten
- 2 handjes rucola
- 15 gr walnoten
- 15 gr pompoenpitten
Instructies
- Doe de couscous, tomatenpuree en het maggi blokje in een pannetje.
- Kook het water in een waterkoker en voeg dit toe aan de couscous. Roer alles even door elkaar en laat dit 5 minuten staan met de deksel op de pan.
- Snijd ondertussen de komkommer, zongedroogde tomaten en dadels in stukjes.
- Doe 2 el olijfolie bij de couscous die inmiddels gaar is en roer door elkaar.
- Doe alle overige ingrediënten bij de couscous, meng alles en je salade is klaar.
Pingback: Maaltijdsalade met linzen en quinoa | Salade recepten - Vegafoodness
Pingback: Vegan caesar salad | Salade recepten - Vegafoodness
Pingback: Couscous met sinaasappel, pompoen en asperge broccoli - Vegafoodness