Tempeh is één van de dingen die ik heel erg graag eet! Het staat dan ook regelmatig bij mij thuis op tafel. Ik serveer gemarineerde tempeh meestal met rijst of op een broodje. Maar hoe bereid je tempeh nou eigenlijk? Ik deel mijn geheime recept graag met je!
Wat is tempeh?
Tempeh wordt, net als tofu gemaakt, van sojabonen en bevat dus boordevol eiwitten. Daarnaast zit het ook vol met vitamines en mineralen. Het bereidingsproces van tempeh is echter wel anders dan bij tofu. Tempeh wordt namelijk gemaakt door middel van fermentatie met de Rhizopus-schimmel. Uiteindelijk ontstaat er een stevig blok tempeh, sommige mensen noemen het ook wel een koek.
Tempeh marineren
Tempeh is ideaal om te marineren, omdat het erg goed smaken opneemt. Qua marinade kan je natuurlijk van alles en nog wat gebruiken, maar de marinade in dit recept vind ik het allerlekkerst! Het is een heerlijke combinatie van zoete smaken en pittigheid. Ook wordt de tempeh door de toevoeging van de suiker een beetje sticky.
Mijn favoriete tempeh marinade bestaat uit:
- Knoflook
- Bruine suiker
- Sojasaus
- Ketjap (Sweet Soy Sauce van het merk ABC)
- Chili vlokken
- Laos
- Surinaamse sambal
Misschien verwacht je het niet, maar tempeh marineer je pas nadat je het gebakken hebt. Als je dit vooraf doet, wordt de tempeh namelijk niet meer krokant. Wil je tempeh meer sticky hebben, dan kan je wat extra suiker toevoegen.
Tempeh recepten
Ben je benieuwd naar andere recepten met tempeh? Bekijk dan eens tempeh met teriyakisaus of Surinaamse roti met tempeh en tofu.
Ga je deze gemarineerde tempeh maken? Dan zou ik het super leuk vinden als je mij tagged op Instagram @Vegafoodness. Ook is het mogelijk om onderaan deze pagina een beoordeling of opmerking achter te laten. Ik vind het altijd leuk om te lezen wat je van een recept vindt.
Gemarineerde tempeh
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 400 gr tempeh
- 2 teentjes knoflook
- 1 el soja saus
- 2 el ketjap ABC Sweet Soy Sauce (Jumbo of Toko)
- 2 tl Surinaamse sambal Of andere sambal naar smaak
- ¾ tl laos poeder
- 1½ el bruine suiker
- Neutralie olie om in te frituren
Instructies
- Snijd de tempeh in dunne reepjes.
- Verhit een flinke laag olie in een koekenpan en frituur de tempeh in ongeveer 10 minuten goud/bruin en ligt krokant. Laat de tempeh daarna even uitlekken op keukenpapier.
- Snijd de knoflook fijn en fruit in een klein scheutje olie. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten toe en meng goed door elkaar.
- Voeg de tempeh toe aan de marinade en meng alles goed. De tempeh is nu klaar en kan geserveerd worden met bijvoorbeeld rijst, maar is ook erg lekker op een broodje!
Super lekker, en bedankt wist niet dat je eerst moest bakken en dan marineren… Nu inderdaad veel knapperig.
Heb het zojuist gemaakt. Blijf de smaak v d tempe matig vinden, maar van de marinadesaus knapt het zeker op. De bruine suiker hierin is nieuw voor mij maar voegt zeker wat toe. Bedankt!
Ik zou dit gerechtje graag maken als bijgerechtje op een borrelplank.
Kun je dit eventueel een avond van te voren maken en een dag laten opwarmen en serveren?