pepernoten truffels

Pepernoten (kruidnoten) truffels

De Sinterklaas tijd is weer aangebroken en dat betekent pepernoten, kruidnoten, chocolade en nog veel meer lekkers. Maak je graag lekkere zoetigheden voor pakjesavond of heb je gewoon zin om iets lekkers te maken op een andere dag? Probeer dan eens deze heerlijke vegan pepernoten (kruidnoten) truffels. De truffels zijn gevuld met een mengsel van kruidnoten en speculoos en voorzien van een laagje pure chocolade.

Wat zijn (chocolade) truffels?

Chocolade truffels zijn van oorsprong balletjes met een vulling van chocolade ganache. Ganache is een mengsel van chocolade en room. De truffels worden meestal gecoat met een laagje van cacaopoeder. De chocolade truffels zijn vernoemd naar de truffels die je in de grond vindt, omdat ze een vergelijkbare vorm en structuur hebben aan de buitenkant. Tegenwoordig worden er veel varianten van de chocolade truffels gemaakt, zoals deze pepernoten (kruidnoten) truffels.

Wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten?

Een veelgestelde vraag is toch wel: wat is het verschil tussen pepernoten en kruidnoten? De één zegt kruidnoten en de ander pepernoten. Volgens mij bedoelen we vaak hetzelfde, maar weten we simpelweg het verschil niet. De variant die tijdens Sinterklaas het meest gegeten wordt, is dus een kruidnoot. Het is lekker krokant en smaakt naar speculaas. Pepernoten hebben meer de structuur en smaak van taai-taai, compleet anders dus dan kruidnoten.

Hoe maak je deze pepernoten (kruidnoten) truffels?

Het maken van deze truffels is gelukkig lekker makkelijk. Je maalt de kruidnoten fijn, voegt er speculoos, gesmolten kokosolie en havermout doorheen en mengt alles goed door elkaar. Vervolgens rol je balletjes van het mengsel en laat je het opstijven in de vriezer. Als de balletjes lekker stevig zijn geworden, dip je ze in gesmolten chocolade en strooi je er nog wat kruidnoten kruimels overheen. Je laat de chocolade laag hard worden door de truffels nog een uurtje in de koelkast te zetten.

Ga je deze heerlijke truffels ook eens maken? Dan zou ik het super leuk vinden als jij je creatie met mij deelt door me te taggen op Instagram @Vegafoodness. Onderaan deze pagina is het ook mogelijk om een reactie of een beoordeling achter te laten. Ik vind het altijd leuk om te zien wat je van een recept vindt.

Ben je op zoek naar nog meer Sinterklaas recepten? Bekijk dan eens deze vegan donuts uit de oven mét kruidnoten kruimels.

pepernoten truffels

Pepernoten (kruidnoten) truffels

Heerlijke vegan truffels met een vulling van kruidnoten en speculoos, omhuld door een laagje pure chocolade.
Totale tijd 35 minuten
Gang Zoetigheid
Porties 8 truffels

Equipment

  • Foodprocessor of blender

Ingrediënten
  

  • 90 gr kruidnoten
  • 70 gr speculoos
  • 1 el gesmolten kokosolie
  • 25 gr havermout
  • Optioneel: kokos
  • 200 gr pure chocolade (vegan)

Instructies
 

  • Doe 80 gram kruidnoten in je foodprocessor of blender en maal fijn, het mag nog wel wat structuur hebben dus maal het niet helemaal fijn tot poeder.
  • Voeg de speculoos en gesmolten kokosolie toe en blend/meng goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens de havermout toe en mix nog een keer.
  • Rol 8 balletjes van het truffel mengsel en zet ze vervolgens een kwartiertje in de vriezer of minimaal een half uur in de koelkast, zodat ze lekker stevig worden.
  • Smelt de chocolade in een pannetje en voeg er eventueel een lepeltje kokosolie aan toe, zodat de chocolade lekker dun is.
  • Mix 10 gram kruidnoten fijn in een blender voor de versiering van de truffels.
  • Haal de truffels uit de vriezer, dip ze in de gesmolten chocolade en strooi er kruidnoten kruimels overheen.
  • Zet de truffels nu ongeveer een uurtje in de koelkast, zodat de chocolade laag hard wordt.
Trefwoord pepernoten, sinterklaas, speculoos, truffel

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*