orzo met pompoen en salie

Orzo met pompoen en salie

Pompoen is erg geschikt voor een lekkere en voedzame pastasaus. Deze orzo met pompoen en salie is super smaakvol en een typisch “verstopte groenten” gerecht. Daarnaast zorgen de gefrituurde salie blaadjes voor een heerlijke kruidige smaak.

Orzo recept met pompoen

Orzo is een pastasoort in de vorm van rijst. Qua smaak en structuur lijkt het ook een beetje op risotto. Er bestaan ontzettend veel orzo recepten, want je kunt er eindeloos mee variëren. Voor dit orzo recept heb ik een saus van geroosterde pompoen gemaakt. De orzo top je uiteindelijk af met gefrituurde salie blaadjes wat zorgt voor een echte smaakexplosie.

Pasta saus van geroosterde pompoen

Wanneer je pompoen roostert in de oven wordt het lekker zacht. Dit maakt pompoen een perfect basis ingrediënt voor een lekkere en voedzame pasta saus. Om de saus romig en iets dunner te maken, voeg ik zelf altijd plantaardige room of melk toe. Voor een lichte kaas smaak gebruik ik edelgistvlokken in plaats van kaas. Mocht je een vegetarische variant maken in plaats van vegan, dan mag je de edelgistvlokken weglaten en een handje parmezaanse kaas toevoegen.

Ingrediënten voor dit orzo recept

  • Orzo
  • Flespompoen
  • Knoflook teentjes
  • Plantaardige room/melk
  • Groenten bouillon: water met groenten bouillon poeder
  • Edelgistvlokken (verkrijgbaar bij Ekoplaza)
  • Salie blaadjes
  • Plantaardige boter
  • Bladspinazie

Orzo bewaren

Gedroogde orzo is erg lang houdbaar. Zodra de orzo is gekookt, kan je het nog 2 dagen in de koelkast bewaren. De saus zorgt ervoor dat de orzo niet aan elkaar gaat plakken. Heb je nog gekookte orzo zonder saus over, doe er dan een lepeltje olijfolie doorheen zodat het minder plakt. Orzo invriezen samen met de saus kan ook, houdt er wel rekening mee dat de orzo wat zachter wordt en niet meer al dente zal zijn.

Dit orzo recept is
  • Volledig plantaardig
  • Voedzaam
  • Geschikt voor meal-prep

Ben je op zoek naar een ander orzo recept, bekijk dan eens deze orzo met tomaat, spinazie en basilicum. Ga je deze orzo met pompoen en spinazie maken, laat me dan zeker even weten wat je ervan vond. Dat kan door een reactie onderaan deze pagina achter te laten of door me een berichtje op Instagram te sturen.

orzo met pompoen en salie

Orzo met pompoen en salie

Deze smaakvolle orzo met pompoen en salie is een makkelijk, smaakvol en voedzaam orzo recept. Perfect voor het avondeten.
Bereidingstijd 50 minuten
Gang diner
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • Oven
  • Koekenpan
  • Blender of staafmixer

Ingrediënten
  

  • 370 gr orzo
  • 1 flespompoen
  • 2 el olijfolie
  • 3 knoflook teentjes
  • Zout en peper
  • 200 ml plantaardige room of melk
  • 150 ml bouillon
  • 4 el edelgistvlokken
  • 1 tl chili vlokken
  • 100 gr spinazie
  • 10 gr salie blaadjes
  • 15 gr plantaardige boter

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de pompoen in stukken, besmeer met wat olie en bestrooi met peper en zout.
  • Zet de pompoen voor 30-40 minuten in de oven totdat de stukjes goed zacht zijn.
  • Breng water aan de kook en kook de orzo gaar in 10 minuten. Giet daarna af.
  • Breng ondertussen 150 ml water aan de kook en voeg een bouillon blokje of poeder toe. Wacht totdat het is opgelost en haal van het vuur.
  • Haal de pompoen uit de oven en doe dit samen met de gepelde knoflookteentjes, chili vlokken, room en edelgistvlokken in de blender. Begin met blenden en voeg beetje bij beetje de groenten bouillon toe totdat je een mooie gladde puree/saus hebt. De saus hoeft niet heel dun te zijn, want er komt ook nog vocht van de orzo af.
  • Smelt de boter en bak de salie blaadjes hierin voor ongeveer 2 minuten. Haal de salie blaadjes uit de pan en zet even apart.
  • Doe de spinazie in de pan waar je de salie in hebt gebakken en wacht totdat het iets geslonken is.
  • Voeg nu de orzo en pompoensaus toe en meng alles goed door elkaar.
  • Serveer met salieblaadjes, extra peper en zout en eventueel truffelolie.
Trefwoord orzo

Eén reactie

  1. Pingback: 10 x de lekkerste pasta recepten | Simpel en lekker - Vegafoodness

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*