Je hebt vast wel eens recepten voor sticky chicken voorbij zien komen, maar heb je ooit wel eens gedacht aan een vegetarische of vegan variant? Deze sticky bloemkool uit de oven komt in ieder geval heel erg in de buurt en is ook nog eens volledig plantaardig. Ik eet het graag in combinatie met rijst als avondeten, maar je kunt deze heerlijke bloemkool wings ook prima als bijgerecht of snack serveren. Met dit recept is bloemkool eten in ieder geval één groot feest!
Deze sticky bloemkool uit de oven is niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens makkelijk om te maken. Je snijdt de bloemkool in roosjes, dipt ze in een beslag van kruiden, kikkererwten meel en water en zet ze voor 25 minuten in de oven. Op deze manier krijgen de bloemkoolroosjes een krokant laagje. In plaats van kikkererwten meel kan je ook bloem gebruiken. Wanneer de bloemkoolroosjes in de oven staan, kan je alvast de sticky saus voorbereiden. Deze saus maak je door onder andere soja saus, ketjap en agave siroop te mengen. Hier voeg je een maïzena papje aan toe, zodat de saus wat dikker wordt. Wanneer de bloemkoolroosjes uit de oven komen, besmeer je ze met de sticky saus en zet je ze nog voor 7 minuten in de oven op 180 graden. Als finishing touch bestrooi je de bloemkool met sesamzaadjes:)
Ga je dit heerlijke recept ook eens proberen? Dan zou ik het leuk vinden als jij je creatie deelt door mij te taggen op Instagram @Vegafoodness.
Ben je op zoek naar andere recepten met bloemkool? Bekijk dan eens één van mijn favoriete recepten met bloemkool:
Sticky bloemkool uit de oven
Equipment
- Oven
Ingrediënten
Bloemkool
- 300 gr bloemkool
- 70 gr kikkererwten meel
- 120 ml water
- 1 el olijfolie
- 1 tl knoflookpoeder
- ½ tl uienpoeder
- 1 tl paprika poeder
- ¼ tl zout
- ½ tl chili poeder
Sticky saus
- 30 ml soja saus
- 30 ml ketjap
- 1 teentje knoflook
- ½ tl chili vlokken
- 1 el sesam olie
- 50 ml agave siroop
- 1 el rijstazijn
- ½ tl gember poeder
- 3½ tl maïzena + 30 ml water
Serveer met:
- 160 gr rijst
- 1 handje sesamzaad
Instructies
- Snijd de bloemkool in middelgrote roosjes en verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
- Meng in een grote kom het kikkererwten meel en alle kruiden voor de bloemkool. Voeg hier vervolgens het water aan toe en meng alles met een garde tot een glad beslag. Het beslag is vrij dun, dit hoort zo.
- Dip de bloemkool roosjes in het beslag en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
- Bak de bloemkool roosjes voor 25 minuten in de oven op 200 graden.
- Kook de rijst ondertussen gaar volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Verhit 1 el sesamolie in een steelpannetje en fruit de fijngesneden knoflook + chili vlokken hierin. Voeg vervolgens de soja saus, ketjap, agave siroop, rijstazijn en gember poeder toe. Meng alles goed door elkaar en laat kort (ongeveer 2 minuten) sudderen.
- Meng de maïzena en het water in een kommetje en voeg dit toe aan de saus in het steelpannetje. Breng aan de kook en blijf roeren totdat de saus wat dikker wordt. Haal de saus van het vuur en laat even staan.
- Haal de bloemkoolroosjes uit de oven en besmeer ze met de sticky saus. Zet de bloemkool vervolgens nog 7 minuten in de oven op 180 graden.
- Verdeel de rijst over 2 borden, leg de bloemkool hier bovenop en bestrooi met sesamzaadjes.
Heb het een keer gemaakt voor vegan vrienden. Maar mijn kinderen die vega prima vinden maar gruwelen van vegan vonden het ook zalig. En ‘totaal niet vegan’. Aanrader. Ik serveerde er een groene salade met veldsla bij. Een feest van kleur en smaak!
Hallo, kan ik de rijstazijn ook vervangen door gewone azijn?
Pingback: Geroosterde bloemkool met harissa en pesto - Vegafoodness