Lekkere snacks, die mogen wat mij betreft altijd op tafel staan. Deze tostones zijn dubbelgebakken stukjes bakbanaan. Doordat je onrijpe bakbananen gebruikt, hebben tostones geen zoete smaak, maar lijkt het eigenlijk een beetje op banananchips. Je kunt het als snack eten met een lekker sausje, maar ook als bijgerecht tijdens het avondeten.
Waar komen tostones vandaan?
Tostones worden veel gemaakt in de Latijns-Amerikaanse en Caribische keuken, zoals de Dominicaanse Republiek, Puerto Rico, Guatamala, Cuba en Curacao. Het is niet helemaal duidelijk welk land hiermee begonnen is, maar waarschijnlijk was dit de Dominicaanse Republiek. De naam tostones is afgeleid van het Spaanse werkwoord ‘tostar’, wat to toast ofwel proosten betekent. Een ander woord voor tostones is patacones.
Hoe maak je tostones?
Tostones maak je door onrijpe bakbananen te schillen, in dikke plakjes te snijden en vervolgens kort te frituren. Wanneer de plakjes banaan goudbruin zijn, haal je ze uit de pan en druk je ze plat met bijvoorbeeld een kommetje. Vervolgens frituur je ze nog een keer heel kort en bestrooi je ze met wat zout of andere kruiden. Het schillen van de onrijpe bananen is wel een uitdaging, maar als je zorgt dat je eerst de uiteindes eraf snijdt en vervolgens sneetjes maakt over de lengte van de schil gaat het wat makkelijker.
Ben je benieuwd naar andere vegan snacks? Bekijk dan eens mijn overzicht met snack recepten.
Ga je deze heerlijke tostones ook eens maken? Dan zou ik het super leuk vinden als je jouw creatie met mij deelt op Instagram @Vegafoodness. Onderaan deze pagina kan je ook een beoordeling of een reactie achterhalen.
Tostones
Equipment
- Pan om in te frituren
Ingrediënten
- 2 groene/onrijpe bakbananen
- Zonnebloemolie om in te frituren
- Zou of andere kruiden naar keuze
Instructies
- Doe een laagje zonnebloemolie in een pan en verhit dit alvast.
- Verwijder de schil van de bakbananen en snijd de bananen in dikke plakken.
- Frituur de plakken banaan totdat ze goudbruin zijn.
- Druk de stukjes banaan plat met een kommetje of een glas. Ze mogen flink plat gedrukt worden, zodat de tostones uiteindelijk lekker dun worden.
- Frituur de tostones nog een keer heel kort en bestrooi ze daarna met zout of andere kruiden.