Zou jij graag eens vegan garnalen willen eten? Het enige wat je nodig hebt is de steeltjes van grote konings oesterzwammen en een aantal kruiden. Het is super makkelijk om te maken en heel erg lekker met bijvoorbeeld rijst, bakbanaan en een salade van tomaat en komkommer.
Konings oesterzwammen
Konings oesterzwammen zijn de grootste variant van oesterzwammen. Het heeft een brede, vleesachtige steel waardoor het perfect gebruikt kan worden als vleesvervanger of in dit geval als visvervanger. De konings oesterzwam groeit in landen rondom de Middellandse Zee, maar ook in delen van Azië. In Nederland is het in inmiddels in vrijwel elke supermarkt te verkrijgen. Bij de Albert Heijn heb je bakjes van 140 gram met bio konings oesterzwammen. Deze gebruik ik in dit recept.
Hoe maak je vegan garnalen?
Het maken van vegan garnalen is eenvoudiger dan je misschien denkt. Je kookt eerst de stelen van de oesterzwammen in kokend water. Vervolgens snijd je er een reepje uit, zodat het de vorm van garnalen krijgt wanneer je het in blokjes gaat snijden. Je strooit wat maizena, paprikapoeder en knoflookpoeder over de stukjes oesterzwam en bakt dit in een scheutje zonnebloemolie. Daarna verhit je de marinade en voeg je de oesterzwammen hieraan toe.
Oesterzwam recepten
Ben je benieuwd naar andere gerechten met oesterzwammen? Probeer dan eens een van deze recepten:
Ga je deze vegan garnalen maken? Dan zou ik het leuk vinden als je jouw creatie met mij deelt op Instagram @Vegafoodness. Onderaan deze pagina kan je ook een beoordeling en een reactie achterlaten. Ik vind het altijd leuk om te lezen wat jij van een recept vindt!
Vegan garnalen
Equipment
- Kookpan
- Koekenpan
Ingrediënten
- 2 bakjes konings oesterzwammen
- 30 ml water + ½ nori vel
- 3 el soja saus
- 3 el agave siroop
- 1½ tl knoflookpoeder
- 1 tl chili vlokken
- 1½ el maizena
- ½ tl paprikapoeder
- Scheutje zonnebloemolie om in te bakken
Instructies
- Breng een pan met water aan de kook, verwijder de stelen van de oesterzwammen en kook de stelen 10 minuten.
- Doe het nori vel en water in een blender, zodat het nori vel fijngemalen wordt. Schenk dit in een kommetje en doe hier 3 el soja saus, 3 el agave siroop, 1 tl knoflookpoeder en 1 tl chili vlokken bij. Meng door elkaar en zet even apart.
- Snijd een reepje in de lengte uit de oesterzwammen en snijd het vervolgens in blokjes, zodat de vorm op garnalen lijkt.
- Doe 1 el maizena, 1 tl paprikapoeder en ½ tl knoflookpoeder bij de oesterzwammen en meng dit door elkaar. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pannetje en bak de oesterzwammen ongeveer 3 minuten.
- Verhit de marinade in een pannetje en voeg de oesterzwammen toe. Laat dit even koken, zodat de saus dikker wordt en serveer daarna met rijst, bakbanaan en salade.