Vegan kerst meringue

Vegan kerst meringue

Meringue, wie kent het niet?! Een heerlijke zoete lekkernij wat normaal gesproken van opgeklopt eiwit wordt gemaakt. Maar wist je dat het ook mogelijk is om vegan kerst meringue te maken? Dit doe je door de eiwitten te vervangen door aquafaba. Aqua… wat? Aquafaba is het vocht dat vrijkomt wanneer je bonen kookt. In dit geval kikkererwten. Wanneer je een blik kikkererwten koopt zit er ook altijd vocht in het blik, dit is dus aquafaba. Dit vocht kan je voor van alles gebruiken, zoals vegan mayo, chocolade mousse en dus ook voor vegan meringue!

Twee weken geleden maakte ik voor het eerst vegan meringue. Dit was niet helemaal goed gegaan, want de binnenkant was nog zacht en het bleef dus allemaal plakken aan het bakpapier. Een week later probeerde ik het nog een keer. Ik was inmiddels tot de conclusie gekomen dat ik de meringue niet lang genoeg in de oven had laten staan. Dus de tweede keer liet ik ze in plaats van 1,5 uur maar liefst 2 uurtjes in de oven staan. Het resultaat: een hele bakplaat vol met perfecte vegan kerst meringue!

Ik bestrooide een deel met cacaopoeder en een deel met kerst spikkeltjes. Ook probeerde ik kerstkransjes te maken, maar ik vond de kleine meringue schuimpjes toch mooier.

Om perfecte meringue te maken raad ik je aan om onderstaande tips op te volgen:

  • Maak de handmixer en de kom waarin je het schuim opklopt vetvrij met citroensap of azijn.
  • Voeg de suiker beetje bij beetje toe aan het schuim.
  • Maak de oven niet open wanneer de meringue erin ligt.
  • Laat de meringue goed afkoelen terwijl de oven uit staat.

Ga je ook eens proberen om vegan meringue te maken? Vergeet mij dan niet te taggen op Facebook of Instagram.

Maak je toch liever een andere zoete lekkernij? Bekijk dan mijn andere zoete recepten.

Vegan kerst meringue

Vegan kerst meringue

De zoete lekkernij meringue wordt normaal gesproken van opgeklopt eiwit en suiker gemaakt. Maar wist je dat je ook heel makkelijk een vegan versie kunt maken van aquafaba (kikkererwtenvocht). Het smaakt precies hetzelfde als de originele meringue!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 3 uur 15 minuten
Gang Zoetigheid
Porties 20 stuks

Equipment

  • Oven
  • Elektrische handmixer

Ingrediënten
  

  • 100 ml aquafaba
  • 100 gr kristalsuiker
  • 1 el citroensap
  • Optioneel: cacao poeder en kerst spikkeltjes

Instructies
 

  • Maak een grote kom en de handmixer vetvrij met citroensap of azijn.
  • Doe de aquafaba en citroensap in de kom en mix 5 minuten totdat het schuim stijf wordt. Controleer of het schuim stijf genoeg is door de kom ondersteboven te houden.
  • Voeg nu beetje bij beetje de suiker toe en blijf mixen.
  • Verwarm de oven voor op 140 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Doe het schuim in een spuitzak en spuit mooie vormpjes op de bakplaat met bakpapier. Strooi de eventuele kerstspikkeltjes over de meringue.
  • Zet de temperatuur van de oven terug naar 100 graden en zet de meringue voor 2 uurtjes in de oven. Laat het daarna nog een uur afkoelen in de oven. Het is belangrijk dat je de oven niet open maakt tussentijds!
  • Bestrooi de afgekoelde meringue met cacaopoeder en enjoy!
Trefwoord meringue

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*