poke bowl tofu

Vegan poke bowl met tofu

De poke bowl is een traditioneel gerecht uit Hawaï en is eigenlijk de simpele versie van sushi. Rijst, groenten en vis staan normaal gesproken centraal in de poke bowl, maar tegenwoordig zijn er ook veel vegetarische en vegan varianten te vinden. Daar ben ik natuurlijk hartstikke blij mee! Mijn favoriet is de vegan poke bowl met tofu!

Zelf maak ik regelmatig deze poke bowl met tofu, maar hoe maak je nou de lekkerste tofu? Dat ga ik in dit recept met je delen! Veel mensen vinden tofu een gekke smaak hebben en daar ben ik het eigenlijk helemaal mee eens. Maar als je het op de juiste manier weet te bereiden, proef je helemaal niets meer van deze “tofu-smaak”. De truc is om de tofu eerst goed uit te laten lekken en vervolgens te mengen met een lepel maizena. Hierdoor wordt de tofu lekker krokant als je het in de pan of in de oven bakt. Ik bak het zelf meestal in een pan met een scheutje zonnebloemolie. Wanneer de tofu helemaal krokant gebakken is, schenk je de saus eroverheen en garneer je het met wat sesamzaadjes. Zo eenvoudig is het!

Qua groenten gebruik ik vrijwel altijd komkommer, avocado, radijsjes, wortel en edamame boontjes voor mijn poke bowls. Dit vind ik een heerlijke combi! De rijst besprenkel ik met wat rijstazijn en ik maak de poke bowl compleet met een heerlijke dressing, zwarte sesamzaadjes, een scheutje soja saus en gebakken uitjes.

Als je deze poke bowl probeert weet ik zeker dat je ‘m voortaan altijd zelf wil maken!

Ga je dit recept maken? Dan zou ik het natuurlijk hartstikke leuk vinden als je mij tagged op Instagram of Facebook @Vegafoodness.

poke bowl tofu

Vegan poke bowl met tofu

Een heerlijke vegan poke bowl met tofu, wortel, radijsjes, komkommer, avocado en edamame boontjes.
Bereidingstijd 45 minuten
Gang diner
Porties 2 personen

Equipment

  • Koekenpan
  • Kookpan
  • Steelpan

Ingrediënten
  

Tofu

  • ½ blok tofu (pak van 500 gr)
  • 1 el maizena
  • Scheutje zonnebloemolie

Saus voor de tofu

  • 2 el sesam olie
  • 2 el rijstazijn
  • 1 teentje knoflook
  • 1 tl chilivlokken
  • el maizena + 3 el water
  • Scheutje water
  • 4 el soja saus
  • 3 el agave siroop
  • Sesamzaadjes

Overige ingrediënten

  • 2 kopjes rijst
  • 3 el rijstazijn
  • Komkommer in stukjes
  • Geraspte wortel
  • Edamame boontjes
  • Avocado
  • Zwarte sesamzaadjes
  • Radijsjes
  • Gebakken uitjes

Poke bowl dressing

  • 2 tl sesam olie
  • 6 el vegan mayonaise
  • 1 el rijstazijn
  • 2 tl soja saus
  • 1 el sesamzaadjes

Instructies
 

  • Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking, laat daarna afkoelen en meng met 3 el rijstazijn.
  • Laat de tofu ongeveer een kwartiertje uitlekken door het in een theedoek te rollen en er iets zwaars op te leggen.
  • Snijd de tofu in stukken en meng met 1 el maizena.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een pan en bak de tofu in ongeveer 20 minuten krokant. Keer regelmatig om zodat de tofu blokjes aan alle kanten krokant zijn. Zet daarna even apart.
  • Pers de knoflook en fruit dit kort in een steelpan. Voeg vervolgens alle overige ingrediënten voor de tofu saus toe (behalve het maizena mengsel) en verwarm dit. Zet het vuur laag en voeg vervolgens het maizena mengsel toe, blijf goed roeren totdat de saus dik wordt.
  • Schenk de saus over de tofu en bestrooi met sesamzaadjes.
  • Snijd de komkommer, radijsjes en avocado ondertussen in stukjes.
  • Maak de poke bowl dressing door alle ingrediënten te mengen in een kommetje.
  • Verdeel de rijst over twee kommetjes en leg hier bovenop de groenten, tofu, zwarte sesamzaadjes, gebakken uitjes en dressing.
  • Enjoy!
Trefwoord pokebowl, tofu

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*