De dag starten met een goed ontbijt is zo fijn! Ik kan daar in ieder geval heel erg van genieten:) Deze vegan wentelteefjes sticks met kaneelsuiker en aardbeien zijn een écht feestje en niet alleen geschikt als feestelijk ontbijt, maar eigenlijk ook als brunch, lunch of zelfs als toetje met bijvoorbeeld een bolletje ijs erbij.
Een hele tijd geleden deelde ik ook een recept voor vegan wentelteefjes. In dit recept gebruikte ik een mengsel van sojamelk en agave siroop om het brood in te dippen. Normaal gesproken, bij de niet vegan versie, dip je het brood in een mengsel van ei en melk. Voor deze vegan wentelteefjes sticks wilde ik met aquafaba experimenteren. Aquafaba is het vocht dat in een blik kikkererwten zit. Het zit vol met eiwitten en daarom leek het mij geschikt om dit te gebruiken voor deze vegan wentelteefjes sticks. Wist je trouwens dat wanneer je aquafaba opklopt je hetzelfde effect krijgt als opgeklopt eiwit? Ik maakte van aquafaba zelfs een keer heerlijke kerst meringue!
In plaats van een mengsel van ei en melk heb ik dus een mengsel gemaakt van kikkererwtenvocht, agave siroop en een flinke scheut plantaardige melk. Door het toevoegen van voldoende agave siroop verdwijnt de smaak van het kikkererwtenvocht volledig. Ik heb het in stukjes gesneden brood hierin gedipt en vervolgens in flink wat plantaardige boter gebakken. De laatste stap: de wentelteefjes sticks dippen in kaneelsuiker, maakt het helemaal compleet. Dit is zó lekker!
Ga je deze vegan wentelteefjes sticks ook eens maken? Dan zou ik het leuk vinden als je jouw creatie met me deelt op Instagram door mij te taggen @vegafoodness.
Vegan wentelteefjes sticks
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
- 4 sneetjes (oud) brood
- Vocht van 1 grote blik (400gr) kikkererwten
- 5 el agave siroop + extra ter garnering
- 5 el plantaardige melk
- Plantaardige boter om in te bakken
- 2 el suiker
- ¼ el kaneel
- Aardbeien ter garnering
Instructies
- Doe het vocht van de kikkererwten, de agave siroop en de plantaardige melk in een kom en roer alles goed door elkaar.
- Snijd 4 sneetjes oud brood in plakjes/reepjes.
- Laat een klontje boter in de koekenpan smelten en bak de wentelteefjes sticks enkele minuten aan beiden kanten, zodat ze een krokant laagje krijgen.
- Meng de suiker en kaneel en dip de wentelteefjes in de kaneelsuiker.
- Serveer met extra agave siroop en aardbeien.