Vegetarische nasi goreng

Vegetarische nasi goreng

Nasi goreng, ook wel gebakken rijst, is een van oorsprong Indonesisch gerecht. Het wordt met allerlei verse kruiden gemaakt en normaal gesproken met kipsaté spiesjes geserveerd. Voor dit vegetarische nasi goreng recept heb ik de kip vervangen door krokante tofu en bakbanaan. Heerlijk in combinatie met zelfgemaakte pindasaus, gebakken uitjes en eventueel nog wat fijngesneden selderij.

Wat zijn nasi kruiden?

In de supermarkt heb je vast en zeker wel eens nasi kruiden zien liggen. Wellicht heb je er ook wel eens mee gekookt. Ik kook zelf het liefst met verse kruiden en kruidenmixen die ik zelf samenstel. Voor dit recept heb je dan ook geen pakje uit de supermarkt nodig, maar ga je je eigen mix maken met onderstaande kruiden en smaakmakers:

Naast bovenstaande kruiden gebruik je in dit recept voor vegetarische nasi goreng ook knoflook, ketjap, sambal, sojasaus, rode peper en een bouillon blokje. Aardig wat ingrediënten, maar zeker de moeite waard. Ik heb deze kruiden en sausjes zelf eigenlijk altijd wel in huis.

Nasi recept

Al zeg ik het zelf, maar dit vegetarische nasi goreng recept is echt geweldig! Ga je zelf aan de slag met dit recept? Dan zou ik het super leuk vinden als jij je creatie met mij deelt door mij te taggen op Instagram @Vegafoodness. Ook is het mogelijk om onderaan deze pagina een reactie of een beoordeling achter te laten. Hier help je mij enorm mee:)

Ben je op zoek naar meer recepten voor het avondeten? Bekijk dan hier mijn diner recepten.

Vegetarische nasi goreng

Vegetarische nasi goreng

Vegetarische nasi goreng met tofu bakbanaan spiesjes én zelfgemaakte pindasaus.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang diner
Keuken Indonesisch
Porties 4 personen

Equipment

  • Wokpan / koekenpan
  • Kookpan

Ingrediënten
  

Nasi

  • 300 gr rijst
  • 1 el plantaardige boter of olie
  • 1 teen knoflook
  • 450 gr nasi groenten
  • 1 rode peper
  • 1 tl vegetarische trassi
  • 1 tl komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl koriander poeder
  • 4 el soja saus
  • 3 el ketjap
  • 30 ml water
  • 2 tl sambal
  • 1 bouillon blokje

Tofu + bakbanaan

  • ½ blok tofu
  • Zonnebloemolie om in te bakken/frituren Of andere neutrale olie
  • 1 el maizena
  • 2 rijpe bakbananen

Pindasaus

  • 100 ml kokosmelk
  • 5 el pindakaas
  • 3-4 tl sambal
  • 1 el limoensap
  • el ketjap
  • el sojasaus
  • 1 tl bruine suiker
  • 20 ml water Of meer als de pindasaus te dik is

Overig

  • Gebakken uitjes
  • Cassave kroepoek
  • Fijngesneden selderij

Instructies
 

  • Snijd de tofu doormidden en laat de helft die je gaat gebruiken voor 30 minuten uitlekken door het in een theedoek te wikkelen en er iets zwaars op te leggen.
  • Kook ondertussen de rijst gaar en laat daarna afkoelen.
  • Snijd de knoflook en de rode peper fijn. Voor extra pittigheid laat je de zaadjes in de rode peper zitten.
  • Verwijder de schil van de bakbanaan en snijd de bananen in stukken.
  • Smelt een lepel plantaardige boter in een wokpan of koekenpan en fruit de knoflook en rode peper. Voeg vervolgens de nasi groenten toe en bak deze in 5-10 minuten gaar.
  • Voeg nu alle overige ingrediënten voor de nasi toe en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg de gekookte rijst beetje bij beetje toe en meng met de groenten.
  • Snijd de tofu in blokjes en strooi er een lepel maizena overheen. Meng door elkaar met je handen.
  • Verhit een laagje olie in een pan en bak de tofu in ongeveer 10 minuten krokant. Draai de blokjes regelmatig om.
  • Verhit ondertussen in een ander pannetje ook een klein beetje olie en bak de banaan in enkele minuten aan beide kanten goudbruin.
  • Rijg de bakbanaan en stukjes tofu aan satéprikkers.
  • Maak de pindasaus door alle ingrediënten in een steelpannetje te doen en te verhitten. Blijf roeren met een kleine garde totdat je een gladde pindasaus hebt.
  • Verdeel de nasi en tofu banaan spiesjes over 4 borden en serveer met de pindasaus, gebakken uitjes, cassave kroepoek en eventueel fijngesneden selderij.
Trefwoord bakbanaan, nasi, plantain, tofu

Eén reactie

  1. 5 sterren
    Ronduit een top recept. Heb voor vrienden dit recept gemaakt lekker biertje erbij. Dank je wel!!

     

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*