Deze orzo met tomaat, spinazie en basilicum is volledig plantaardig en super makkelijk om te maken! Perfect als lunch of avondeten en binnen 20 minuutjes klaar. Ik serveer het zelf altijd met vegan kaas en een scheutje truffelolie, dit maakt het helemaal af!
Een makkelijk en lekker orzo recept
Heb jij ooit wel eens zelf een orzo recept gemaakt? Ik vind het zelf echt super lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Zo kun je er dit soort recepten mee maken, maar kan je het ook prima in een salade of soep verwerken. Voor dit recept heb ik eerst een ui en knoflook gefruit. Daarna heb ik gehalveerde tomaatjes, tomatenpuree, spinazie, kruiden en groentenbouillon toegevoegd. Hierin laat je de orzo gaar koken. Daarna doe je alles in een ovenschaal, strooi je er wat kaas overheen en zit je dit 5 minuten in de oven op 180 graden. Serveer met nog wat extra basilicum, peper, zout en eventueel truffelolie.
Wat is het verschil tussen orzo en rijst?
Wanneer je een pak orzo ziet staan in de supermarkt denk je in eerste instantie dat dit rijst is. Daar lijkt het namelijk het meest op. Maar wist je dat het eigenlijk een gedroogde pastasoort is? Niet alleen qua vorm, maar ook qua bereiding lijkt het op rijst. Orzo kook je namelijk gaar in ruim kokend water of zoals ik heb gedaan, in bouillon / saus.
Ga je deze orzo met tomaat, spinazie en basilicum ook eens maken? Dan zou ik het super leuk vinden als je mij tagged op Instagram @Vegafoodness. Ook is het mogelijk om onderaan deze pagina een reactie of een beoordeling achter te laten. Daar help je mij in ieder geval ontzettend mee.
Wil je een soortgelijk recept maken? Probeer dan eens mijn risotto met vegan feta, pesto en groenten.
Orzo met tomaat, spinazie en basilicum
Equipment
- Grote pan
- Oven
Ingrediënten
- 2 el olijfolie
- 2 tenen knoflook
- 1 ui
- 400 gr kleine tomaatjes
- 200 gr orzo
- 100 gr spinazie
- 450 ml groenten bouillon 450 ml water + 1 el groenten bouillon poeder
- 40 gr plantaardige room Ik gebruik die van Oatly
- 2 el tomatenpuree
- 1 el gedroogde tijm
- 1 tl chilivlokken
- ½ tl zeezout
- 1 handje verse basilicum
- 1 tl rozemarijn
- ¼ tl zwarte peper
- 70 gr vegan geraspte kaas
Instructies
- Snijd de ui en knoflook fijn en halveer de tomaatjes.
- Maak ondertussen de groentenbouillon door water aan de kook te brengen en te mengen met bouillon poeder of een bouillon blokje.
- Verhit een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook enkele minuten.
- Voeg de gehalveerde tomaatjes en bak dit 3 minuten mee.
- Voeg de ongekookte orzo, alle kruiden, de tomatenpuree en de groentebouillon toe. Meng alles goed door elkaar en voeg vervolgens ook de spinazie toe.
- Laat dit 10-12 minuten zachtjes koken zonder deksel en voeg op het laatst de plantaardige room toe.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden.
- Doe de orzo in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas eroverheen. Zet dit voor 5 minuten in de voorverwarmde oven.
- Serveer de orzo met nog wat verse basilicum, peper, zout en eventueel truffelolie.
Moet je de orzo niet koken dan
Vanavond voor diner dit gerecht gemaakt.
Het was super lekker. Cherrytomaatjes en alle kruiden kwamen uit mijn eigen moestuintje. Biologisch geteeld. We hebben gesmuld!
Wat fijn dat het gesmaakt heeft Diana! En heerlijk om alle kruiden en tomaatjes uit je eigen moestuin te gebruiken!
De orzo kook je in de bouillon, samen met de tomaatjes, spinazie, alle kruiden etc.
Gisteren gemaakt en was super lekker! Ga het zeker vaker maken!
Pittig, maar heerlijk! 🙂
wanneer gaat de spinazie erbij? komt in heel het recept niet voor
Heerlijk recept!! Zelfs mijn dochter van 1,5 at haar vingers erbij op. Gaan we zeker vaker eten!
Pingback: Orzo met pompoen en salie | Orzo recept - Vegafoodness
Pingback: 10 x de lekkerste pasta recepten | Simpel en lekker - Vegafoodness
Kun je het ook makkelijk weer opwarmen in de pan of is het dan minder lekker?
Smerig
Pingback: Makkelijke recepten voor het avondeten - Vegafoodness