Wafels zien er altijd zo leuk uit en het is ook nog eens super makkelijk om te maken als je een wafelijzer hebt. Dit keer deel ik mijn recept voor deze heerlijke vegan courgette wafels. Het voordeel van deze wafels is dat je direct weer een portie groenten binnen krijgt. Ook erg handig om je kinderen ongemerkt wat meer groenten te laten eten. Kortom, een perfect gerecht voor een uitgebreid ontbijt of lunch.
In deze hartige wafels heb ik één hele geraspte courgette verwerkt. Belangrijk is dat je goed het vocht uit de courgette knijpt. Dit doe je door de geraspte courgette in een theedoek te leggen en te wringen. Daarna kan je de courgette mengen met de overige natte ingrediënten en vervolgens toevoegen aan de droge ingrediënten. Aangezien dit vegan wafels zijn, heb ik de eieren vervangen door flex eggs. Dit maak je door gebroken lijnzaad te mengen met water en ongeveer 15 minuten te laten rusten. Ik heb ook wel eens vegan spinazie wafels gemaakt zonder flex egg. Dan zijn de wafels iets zachter van structuur.
Als topping heb ik fijngesneden tomaatjes en avocado gekozen. Voor het tomatenmengsel heb ik dezelfde ingrediënten als bruschetta gebruikt: olijfolie, peper, zout en knoflook. Een super lekkere combi!
Ga je deze heerlijke vegan courgette wafels ook eens maken? Dan zou ik het super leuk vinden als je jouw creatie met mij deelt op Instagram @Vegafoodness.
Wil je graag eens zoete wafels maken? Probeer dan één van mijn andere wafel recepten:
Vegan courgette wafels
Equipment
- Wafelijzer
Ingrediënten
Wafels
- 1 courgette
- 270 gr bloem
- 250 gr plantaardige ongezoete melk
- 1½ tl bakpoeder
- 4 el olijfolie
- 1½ tl knoflookpoeder
- 1 tl uienpoeder
- ½ tl zout
- 2 tl tijm
- 2 tl gedroogde basilicum
- 2 flax eggs 2 el gebroken lijnzaad + 6 el water
- 3 tl edelgistvlokken
- ½ tl gemalen peper
Topping
- 3 tomaten
- 1 el olijfolie
- ¼ el zout
- 1 teentje knoflook
- Snufje zwarte peper
- 1 avocado
Instructies
- Doe het lijnzaad en het water in een kommetje, meng door elkaar en laat 15 minuten staan.
- Rasp de courgette, leg alles in een theedoek en wring goed het vocht uit de courgette.
- Doe alle droge ingrediënten in een kom en roer door elkaar.
- Doe ook alle natte ingrediënten, incl. de courgette, in een kom.
- Voeg de natte ingrediënten toe aan de kom met droge ingrediënten en meng goed door elkaar.
- Verwarm je wafelijzer en vet dit in met een klein beetje olie.
- Bak de wafels totdat ze goud bruin van kleur zijn, haal ze uit het wafelijzer en laat ze een beetje afkoelen.
- Snijd de tomaten in kwarten en verwijder het vruchtvlees. Snijd de overgebleven stukken in kleine blokjes en meng vervolgens met een uitgeperst teentje knoflook, olijfolie, peper en zout.
- Doe een lepeltje van het tomatenmengsel op elke wafel en een paar schijfjes avocado. Bestrooi nog met wat extra peper en zout.