Quiche recept met tofu

Vegan quiche met spinazie, tomaat en champignons

Quiche vond ik altijd erg lekker om te eten toen ik nog niet vega(n) was, maar gelukkig hoef je helemaal niets te missen! Dit vegan quiche recept met spinazie, champignons en tomaatjes is hartstikke lekker en super makkelijk om te maken. Heerlijk om op tafel te zetten voor het avondeten of op een verjaardag.

Vegan quiche recept

Een quiche is een open hartige taart met een bodem van bladerdeeg. De traditionele quiche wordt gemaakt van een vulling van onder andere ei, room, spekjes en prei. Met de groenten die je in de vulling verwerkt, kan je eindeloos variëren. Wil je een vegan quiche maken, dan vervang je de eieren en room door Silken tofu. Silken tofu is veel zachter dan normale tofu en zorgt voor een lekkere romige smaak en de juiste binding. Het is verkrijgbaar bij de meeste toko’s en biologische supermarkten.

Ingrediënten voor dit quiche recept

  • Silken tofu
  • Groenten: champignons, tomaat, spinazie, ui en knoflook
  • Edelgistvlokken: dit zorgt voor een noot/kaasachtige smaak
  • Kala namak zout: dit zout heeft een ei smaak en geeft daardoor net wat meer smaak aan de quiche. Mocht je dit niet in huis hebben, dan mag je het ook weglaten
  • Kruiden: tijm, gedroogde basilicum, bouillon blokje, kurkuma, peper
  • Maizena
  • Bladerdeeg: het originele bladerdeeg van Koopmans is plantaardig.
  • Paneermeel: dit zorgt ervoor dat de bodem niet zompig wordt.

Tips

  • Groenten uitlekken: laat de groenten goed uitlekken nadat je ze hebt gebakken, zodat er geen extra vocht bij het tofu mengsel komt.
  • Laat de silken tofu ook even uitlekken op een theedoek, nadat je het uit de verpakking hebt gehaald.

Ga je met dit quiche recept aan de slag? Dan zou ik het leuk vinden als jij je creatie met me deelt door me te taggen op Instagram @Vegafoodness. Ook is het mogelijk om onderaan deze pagina een reactie of een beoordeling achter te laten.

Eet je liever geen tofu, dan heb ik ook nog een vegan quiche recept op basis van kikkererwtenmeel. De structuur van deze variant is iets steviger en vind ik daarom ook meer lijken op een combinatie van quiche en hartige taart.

Quiche recept met tofu

Vegan quiche met spinazie, tomaat en champignons

Vegan quiche op basis van tofu met een vulling van spinazie, tomaat en kastanje champignons.
Totale tijd 1 uur
Gang diner
Keuken Frans
Porties 2 personen

Equipment

  • Oven
  • Foodprocessor / blender

Ingrediënten
  

  • Scheutje olie
  • ½ ui
  • 2 tenen knoflook
  • 100 gr spinazie
  • 250 gr kastanje champignons
  • 150 gr cherry tomaatjes
  • 1 blok (300 gr) silken tofu Verkrijgbaar bij de toko
  • 2 el gedroogde tijm
  • 2 el gedroogde basilicum
  • 3 el edelgistvlokken
  • ¾ tl kala namak zout Kan ook zonder
  • 1 Bouillon blokje Klein vierkant blokje van Maggi
  • ½ tl kurkuma
  • Snufje peper
  • 3 el maizena
  • 5 plakjes bladerdeeg Het originele bladerdeeg van Koopmans is vegan
  • 1 el paneermeel
  • Vegan geraspte kaas

Instructies
 

  • Haal de tofu uit de verpakking en dep droog met een doek.
  • Laat ondertussen de plakjes bladerdeeg ontdooien.
  • Snipper de ui, snijd de knoflook fijn, de champignons in plakjes en halveer de tomaatjes.
  • Fruit de knoflook en ui in een scheutje olie en voeg vervolgens de champignons, spinazie en tomaatjes toe. Bak totdat de champignons al hun vocht zijn verloren en de spinazie is geslonken. Bewaar nog een aantal plakjes rauwe champignon en tomaatjes als decoratie.
  • Laat de groenten goed uitlekken, zodat er geen extra vocht bij de quiche vulling komt.
  • Doe de tofu, maizena, bouillon blokje, edelgistvlokken en alle kruiden in een food processor of blender. Mix totdat je een glad beslag hebt.
  • Verwarm de oven alvast voor op 180 graden.
  • Vet een springvorm in en verdeel de plakjes bladerdeeg over de bodem en de rand. Prik gaatjes in de bodem met een vork en strooi er een eetlepel paneermeel overheen.
  • Doe de gebakken groenten bij het tofu mengsel en meng alles door elkaar. Giet dit vervolgens over de bodem van bladerdeeg.
  • Strooi een handje geraspte kaas over de bovenkant en leg er een aantal plakjes champignon en tomaat op.
  • Bak de quiche voor 45 minuten in de oven en laat 'm daarna nog 10 minuten op het aanrecht staan, voordat je het gaat aansnijden.
Trefwoord quiche, tofu

Eén reactie

  1. Pingback: Plaattaart met pompoen, rode ui, pistache en vegan feta - Vegafoodness

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*