Eet je graag bloemkool uit de oven? Dan moet je deze geroosterde bloemkool met harissa en pesto zeker eens proberen. De harissa geeft de bloemkool een hele rijke smaak en de pesto kan gebruikt worden als topping samen met de granaatappel pitjes en het amandelschaafsel. Deze geroosterde bloemkool is perfect om te serveren als bijgerecht. De hele bloemkool is voldoende voor 4-6 personen.
Geroosterde bloemkool recept
Bloemkool is perfect om te roosteren in de oven. Je kunt het in roosjes snijden of heel laten, zoals in dit recept. Belangrijk is dat je de bloemkool van te voren insmeert met olijfolie en kruiden. Zo krijgt de bloemkool tijdens het roosteren erg veel smaak. Als je de bloemkool heel laat, moet je ervoor zorgen dat de temperatuur van de oven niet hoger staat dan 160 graden. Het duurt namelijk lang voordat de binnenkort gaar wordt en met een te hoge temperatuur zal de buitenkant aanbranden. Je kunt ook altijd een stukje aluminiumfolie gebruiken om te voorkomen dat de bovenkant van de bloemkool aanbrand.
Wat maakt bloemkool gezond?
Bloemkool is om een aantal redenen een super gezonde groente. Het bevat namelijk veel vitamine C, antioxidanten en het kan bijdragen aan het verlagen van een te hoge bloeddruk. Allerlei gezondheidsvoordelen die mooi zijn meegenomen als je een lekker bloemkool gerecht eet.
Gezonde bloemkool recepten
Wil je graag nog meer gezonde bloemkool recepten zien? Bekijk dan eens één van onderstaande recepten:
- Salade met geroosterde kikkererwten en bloemkool
- Sticky bloemkool uit de oven
- Aubergine en bloemkool uit de oven
Ga je deze geroosterde bloemkool met harissa en pesto maken? Dan zou ik het leuk vinden als je jouw creatie deelt door mij te taggen op Instagram @Vegafoodness. Onderaan dit recept is het ook mogelijk om een beoordeling of een opmerking achter te laten. Ik vind het altijd leuk om te lezen wat jij van een recept vindt.
Geroosterde bloemkool met harissa en pesto
Equipment
- Oven
- Blender voor zelfgemaakte pesto
- Koekenpan
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 4 tl harissa pasta
- 3-4 el olijfolie
Zelfgemaakte pesto
- 12 gr basilicum blaadjes
- 1 el edelgistvlokken (optioneel) of vervangen door parmezaanse kaas
- 1 teentje knoflook
- 6 el olijfolie
- 1 el citroensap
- Peper en zout naar smaak
Harissa-yoghurt saus
- 4 el ongezoete plantaardige yoghurt
- 1 el water
- ½ tl harissa pasta
Overige toppings
- 40 gr amandelschaafsel
- ½ granaatappel
Instructies
- Meng 4 tl harissa pasta met 3 tot 4 el olijfolie. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd de stronk aan de onderkant eraf, zodat de bloemkool stevig blijft staan. Smeer de bloemkool in met het harissa olie mengsel. Laat dit een uur intrekken.
- Verwarm de oven ondertussen alvast voor op 160 graden en zet de bloemkool na een uur marineren in de oven voor 60-75 minuten.
- Maak ondertussen de vegan pesto door alle ingrediënten in de blender te mixen. Je kunt ook kant en klare pesto gebruiken.
- Maak ook alvast de harissa yoghurt saus door alle ingrediënten te mengen.
- Bak het amandelschaafsel 2 minuten in een koekenpan, zodat het goudbruin van kleur is.
- Haal de pitjes uit de halve granaatappel en zit dit even apart.
- Haal de bloemkool na 60 tot 75 minuten uit de oven en doe alle toppings eroverheen. De bloemkool is nu klaar om te serveren.
Pingback: Bloemkool steak met chimichurri | Bloemkool recepten - Vegafoodness