Vegan butter chicken

Vegan butter chicken

Ben je dol op de Indiase keuken? Maak dan zeker eens dit plantaardige butter chicken recept! Perfect voor het avondeten, volledig glutenvrij én eiwitrijk door de tofu. Serveer met rijst, verse koriander en eventueel naanbrood om het helemaal compleet te maken.

Wat is butter chicken?

Butter chicken is een bekend gerecht uit de traditionele Indiase keuken. Het lijkt een beetje op tikka masala, maar bij butter chicken gebruik je minder tomaten en is de saus romiger. Zoals de naam al zegt, zit er normaal gesproken kip in butter chicken. Voor dit vegan butter chicken recept heb ik de kip vervangen door tofu en plantaardige boter en room gebruikt.

Ingrediënten voor dit butter chicken recept

  • Tofu: een fijne bron van eiwit voor dit recept
  • Maïzena: dit zorgt ervoor dat de tofu ligt krokant wordt in de oven.
  • Garam massala, kurkuma, komijn, zout en chilivlokken: ideaal om de butter chicken goed op smaak te brengen.
  • Cherry tomaten: extra groenten en rijke smaak voor de saus.
  • Tomatenblokjes
  • Cashewnoten: dit zorgt ervoor dat de saus lekker romig wordt.
  • Plantaardige yoghurt/room: ook dit zorgt voor een extra romige smaak.
  • Plantaardige boter: zonder boter, geen butter chicken!

Meer recepten met tofu

Ben je op zoek naar meer recepten met tofu? Bekijk dan eens deze populaire tofu recepten:

Ga je met dit vegan butter chicken recept aan de slag? Deel dan zeker jouw creatie met me door mij te taggen op Instagram of Facebook én vergeet niet een beoordeling achter te laten, onderaan deze pagina.

Vegan butter chicken

Vegan butter chicken

Romige vegan butter chicken met tofu, rijst en verse koriander. Een perfecte avondmaaltijd uit de Indiase keuken.
Totale tijd 50 minuten
Gang diner
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Equipment

  • Koekenpan
  • Kookpan
  • Oven
  • Staafmixer/blender

Ingrediënten
  

Tofu

  • 1 pak tofu van 500 gram
  • el maizena
  • 1 el olijfolie
  • 1 el garam massala

Saus

  • 3 el plantaardige boter
  • ½ ui
  • 3 knoflook teentjes
  • 2 cm verse gember
  • 150 gr cherry tomaten
  • 2 tl komijn
  • 2 tl garam massala
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl chili vlokken Meer/minder naar smaak
  • ½ tl zout
  • 60 gr cashewnoten
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 40 ml water
  • 2 el ongezoete plantaardige yoghurt of room
  • 360 gr rijst
  • Koriander
  • Naanbrood

Instructies
 

Tofu

  • Haal de tofu uit de verpakking en laat het 20 minuten uitlekken door het in een theedoek te rollen en er iets zwaars bovenop te leggen.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Breek het blok tofu in grove stukken.
  • Doe de tofu in een kom en bestrooi met garam massala en maizena. Meng alles door elkaar en voeg de olijfolie toe.
  • Leg de tofu op een bakplaat met bakpapier en zet voor 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Saus

  • Zorg dat de cashewnoten geweld zijn voordat je begint. Dit doe je door ze in een kommetje te leggen en hier kokend water bij te gieten. Laat dit 20 minuten staan en giet daarna het water af.
  • Snipper de ui en hak de knoflook en gember fijn.
  • Smelt 1 el plantaardige boter in de pan en fruit de ui, gember en knoflook hierin.
  • Snijd de tomaten door de helft en bak ze zo'n 3 minuten mee.
  • Voeg vervolgens alle kruiden toe en meng alles goed door elkaar.
  • Voeg nu de cashewnoten, tomatenblokjes en water toe.
  • Zet de deksel op de pan en laat het 15 minuten sudderen op een laag vuurtje.
  • Kook de rijst ondertussen gaar.
  • Giet de inhoud van de pan na 15 minuten in een blender of gebruik een staafmixer om er een gladde saus van te maken.
  • Giet de saus terug in de pan en voeg 2 el plantaardige boter, 2 el plantaardige yoghurt/room en de tofu toe. Meng alles goed door elkaar.
  • Verdeel de rijst over borden, schep hier de vegan butter chicken overheen en strooi er wat fijngesneden koriander en een beetje limoensap overheen. Serveer eventueel met naanbrood.
Trefwoord butterchicken, tofu

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*