vegan aardbeien kwarktaart

Vegan aardbeien kwarktaart

Aardbeien kwarktaart vond ik vroeger echt al een feestje om te maken! Je hebt niet veel ingrediënten nodig en het is redelijk snel klaar. Omdat het bijna Moederdag is, leek het mij leuk om mijn recept voor vegan aardbeien kwarktaart te delen. Natuurlijk niet alleen leuk voor Moederdag, maar ook voor een verjaardag of gewoon zomaar!

Hoe maak je vegan kwarktaart?

Vegan kwarktaart maken is tegenwoordig erg makkelijk. Je hebt van verschillende merken goede plantaardige variaties op kwark. Ik gebruik zelf graag die van Alpro of van de Lidl. Verder heb je Agar Agar nodig, dit is vegan gelatine en te koop bij Ekoplaza of bij toko’s. Houdt er wel rekening mee dat agar agar na 2-4 dagen is uitgewerkt. Daarna zal de kwarktaart dus gaan inzakken. Voor de vulling heb je verder alleen nog maar aardbeien en suiker nodig. De bodem maak je van koekjes en gesmolten plantaardige boter. Ik maak dit zelf met lotus koekjes, maar je kan bijvoorbeeld ook digestive koekjes gebruiken. Kies vooral wat je zelf lekker vindt:)

Is kwarktaart gezond?

Als ik kwarktaart eet heb ik toch altijd het gevoel alsof het helemaal niet zo ongezond is. Als we naar de vulling kijken klopt dit wel. De kwark bevat namelijk best wel veel eiwitten, weinig calorieën en nauwelijks suikers. De bodem is dan weer wat minder gezond, maar dat wordt gelukkig gecompenseerd door de vulling. Een stuk kwarktaart is in ieder geval verantwoorder dan een stuk slagroomtaart.

Ga je deze vegan aardbeien kwarktaart ook maken? Dan zou ik het super leuk vinden als jij je creatie met mij deelt door mij te taggen op Instagram @Vegafoodness of met de hashtag #vegafoodness.

Zoek je meer bakinspiratie? Bekijk dan eens mijn overzicht met zoete recepten.

vegan aardbeien kwarktaart

Vegan aardbeien kwarktaart

Een heerlijke vegan kwarktaart met een bodem van lotus koekjes. Een makkelijk bakrecept met maar 6 ingrediënten.
5 van 1 stem
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 20 minuten
Gang Zoetigheid
Porties 10 stukken

Equipment

  • Blender of staafmixer
  • Springvorm 20 cm

Ingrediënten
  

  • 800 gr plantaardige kwark (2 potten)
  • 80 gr suiker
  • 10 gr agar agar
  • 275 gr aardbeien + ongeveer 12 aardbeien voor de rand en eventueel extra als versiering
  • 300 gr lotus koekjes
  • 150 gr plantaardige boter

Instructies
 

  • Bekleed de bodem en de rand van de springvorm met bakpapier. De rand kan je ook bekleden met doorzichtige folie. Ik gebruik zelf graag folie, omdat de aardbeien hier goed tegenaan blijven plakken.
  • Verkruimel de koekjes in een blender en smelt de boter in een pannetje of in de magnetron.
  • Meng de gemalen koekjes met de gesmolten boter en verdeel dit over de bodem van de springvorm. Druk goed aan met de bolle kant van een lepel en zet voor ongeveer 10 minuten in de koelkast om uit te harden.
  • Snijd ondertussen 12 aardbeien doormidden. Haal de springvorm uit de koelkast en plak de gehalveerde aardbeien tegen de rand van de springvorm (tegen het bakpapier of de folie).
  • Blend of pureer de schoongemaakte aardbeien, giet dit in een pannetje en doe hier 1 pot kwark en de suiker bij. Begin dit alvast te verwarmen op laag vuur en voeg de 10 gram agar gar toe.
  • Roer de agar agar goed door het kwark mengsel, zodat je geen klontjes krijgt. Voeg nu ook de rest van de kwark toe.
  • Breng het mengsel langzaam aan de kook en blijf goed roeren. Zodra er belletjes ontstaan laat je het mengsel nog zo'n 2 minuten zachtjes koken (blijven roeren).
  • Giet het kwark mengsel over de bodem van de kwarktaart en laat het enkele minuten staan voordat je het in de koelkast zet.
  • Zet de kwarktaart minimaal 3 uurtjes in de koelkast om op te stijven. Versier daarna eventueel met kokosrasp en extra aardbeien.
Trefwoord aardbei, chocoladetaart, kwark, kwarktaart

2 Reacties

  1. Help? Ik probeerde een bananenkwarktaart te maken met plantaardige kwark, en mijn rvs kookpannen zijn zó zwart geworden ondanks voortdurend roeren en over de bodem schrapen, dat ik ze waarschijnlijk kan weggooien. (Dit is al 3x zo gebeurd en nu krijg ik ze écht niet meer schoon). Wat maakt dat dit goedje zó hard verbrant? Is dat de kwark, de agar agar, of de bananen? En ik vraag me dus af of het niet mogelijk is om de agar agar, opgelost in wat water en dan aan de kook gebracht, ook op die manier kan worden toegevoegd aan een koud mengsel in de keukenmachine, en dat het dan ook kan stollen? (zo deed ik het wel met cashewkaas namelijk… dat ging goed.

     
  2. 5 sterren
    Helaas ,kwarktaart volgens recept gemaakt, volgens opschrift agar agar was deze tot eind april goed. Was van Smaakt. De taart een hele nacht en ochtend in de koelkast. Bij het uithalen stortte hij meteen in elkaar.

     

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*