Gemarineerde krokante tofu

Gemarineerde krokante tofu

Tofu is een eiwitrijk sojaproduct en wordt veel in de veganistische keuken gebruikt. Je kunt het op allerlei manieren bereiden waardoor het in veel gerechten gebruikt kan worden. Ook neemt het erg makkelijk smaken op, wel zo fijn! Deze gemarineerde krokante tofu is erg makkelijk om te maken en één van mijn favoriete manieren om tofu te bereiden. Heerlijk met rijst voor een complete avond maaltijd.

Hoe lang moet je tofu bakken?

Voordat je de tofu gaat bakken, is het belangrijk om het goed te laten uitlekken. Dit doe je door de tofu in een theedoek of keukenpapier te wikkelen en er iets zwaars op te leggen. Na 30 minuten is de tofu voldoende uitgelekt. Om een krokant laagje te krijgen, is het belangrijk om de tofu te bedekken met een klein beetje maizena. Wanneer je dit hebt gedaan is het tijd om de blokjes in een laagje zonnebloemolie krokant te bakken. Dit duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Vergeet de blokjes tussendoor niet te draaien, zodat alle kanten krokant worden.

Hoe kan je tofu het beste marineren?

Tofu marineren kan met verschillende kruiden. Ik maak zelf graag Aziatische marinades door gebruik te maken van onder andere sojasaus, knoflook en gember. Aangezien ik zelf graag pittig eet, voeg ik altijd een lepeltje sambal toe. Dit mag je uiteraard ook weglaten. Bij deze gemarineerde krokante tofu zorg ik dat de tofu eerst krokant is gebakken, daarna doe ik de blokjes bij de marinade en meng ik alles goed door elkaar. Het is het allerlekkerst om het direct te serveren en op te eten. Je kunt eventuele restjes ook de volgende dag opwarmen in de magnetron of kort opbakken, maar dan is de marinade in de tofu getrokken en zal de tofu niet meer zo krokant zijn.

Ga je deze gemarineerde krokante tofu ook eens maken? Dan zou ik het super leuk vinden als je mij tagged op Instagram @Vegafoodness.

Ben je opzoek naar andere gerechten met tofu? Bekijk dan eens een van onderstaande tofu recepten?

Gemarineerde krokante tofu

Gemarineerde krokante tofu

Krokant gebakken tofu met een lekkere marinade van knoflook, gember, suiker, sojasaus en sambal. Serveer met rijst en je hebt een heerlijke maaltijd voor het avondeten.
5 van 4 stemmen
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 45 minuten
Gang diner
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen

Equipment

  • Koekenpan
  • Kookpan

Ingrediënten
  

  • ½ blok tofu van 500 gram
  • 1 el maizena
  • 1 teentje knoflook
  • 1 cm verse gember
  • 3 el soja saus
  • 1 tl sambal badjak
  • 1 el bruine suiker
  • Bosuitjes
  • 160 gr rijst
  • Zonnebloemolie

Instructies
 

  • Rol de tofu in keukenpapier of een theedoek, leg er iets zwaars op en laat het een half uurtje uitlekken.
  • Verhit een scheutje olie in een pannetje en fruit de knoflook. Haal het pannetje van het vuur en voeg de gember, sambal, bruine suiker en sojasaus toe. Meng alles goed door elkaar en zet even apart.
  • Kook ondertussen alvast de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Haal de tofu uit de theedoek of keukenpapier en snijd in blokjes. Strooi 1 el maizena over de tofu en meng alles door elkaar, zodat alle stukjes tofu met maizena bedekt zijn. Verhit een laagje zonnebloemolie in een pan en bak de tofu in ongeveer 10 minuten krokant, keer regelmatig om tijdens het bakken.
  • Als de tofu krokant is, schep je dit bij de marinade en roer je alles door elkaar. Serveer met rijst en bestrooi met fijngesneden bosui.
Trefwoord avondeten, krokant, tofu, tofu marinade, tofurecept

7 Reacties

  1. 5 sterren
    ???

     
  2. 5 sterren
    Voor het eerst iets met tofu gemaakt, ik vond tofu er altijd ‘vies’ uitzien.
    Ik moet zeggen: het is heel lekker op deze manier! Ga nu vast vaker tofu gebruiken.

     
  3. Wat leuk om te horen José! Ik ben benieuwd welke recepten met tofu je nog meer gaat proberen:)

     
  4. Annick Vandenabeele

    5 sterren
    Echt lekker die tofu! En makkelijk! Tofu dat je op voorhand moet marineren is ook lekker maar daar moet je daar rekening mee houden. Een echte aanrader! Heb er al een paar geprobeerd maar deze ga ik zeker nog maken. En nu hoef ik zeker niet te denken, ik heb tofu in de frigo maar geen lekkere marinade die snel klaar is. Ben benieuwd naar de andere recepten.

     
  5. Ik heb voor het eerst tofu gekocht en al in blokjes gesneden en onder druk gezet. Maar het is half tien in de ochtend en ik eet het pas vanavond. Kan ik de marinade lang laten staan ? Of bak ik de blokjes nu krokant en marineer pas om 4/5 uur ?

     
  6. Pingback: Vegan butter chicken - Vegafoodness

  7. 5 sterren
    Heerlijk zo!! Ook m’n kids waren direct enthousiast. Ze gaan steeds meer inzien dat je niet perse een stukje vlees op je bord moet hebben en dit gerecht helpt daar heel erg aan mee.

     

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*