Maak je regelmatig bananenbrood, maar wil je eens iets anders proberen wat net zo makkelijk is? Duik dan eens de keuken in voor dit vegan pompoenbrood. Super eenvoudig om te maken en heerlijk als ontbijt of als tussendoortje. Ik vind het zelf ook erg lekker met pindakaas of jam.
Brood op basis van pompoenpuree
Een pompoenbrood maak je altijd op basis van pompoenpuree. Dit kan je online bestellen bij bijvoorbeeld de webshop Koro, maar ik haal het zelf ook vaak bij een Amerikaanse supermarkt hier in Den Haag. Je kunt het natuurlijk ook zelf maken door pompoen te roosteren in de oven en daarna fijn te stampen met een pureestamper. Het is ook mogelijk om de pompoen gaar te koken in water, maar dat heeft niet mijn voorkeur omdat er dan vaak veel vocht in zit. Wist je dat pompoenpuree zelfs, net zoals banaan, ei kan vervangen in sommige baksels? Dit is dus direct waarom dit brood zo makkelijk vegan te maken is, zonder dat je het proeft.
Pompoen recepten
Met pompoen kan je ontzettend veel kanten op! Van een gezonde pompoensoep en een smaakvolle pompoencurry tot dit heerlijke vegan pompoenbrood of pompoen pannenkoeken. Het voordeel van pompoen in je recepten is dat je lang verzadigd blijft en gezond eet. Pompoen bevat namelijk weinig calorieën en veel vezels. Ook bevat het veel vitamine C, waardoor het eten van pompoen een boost voor je immuunsysteem is.
Hoe bewaar je dit vegan pompoenbrood?
Je kunt dit vegan pompoenbrood prima een aantal dagen in de koelkast bewaren, in een luchtdicht doosje. Ook kan je het invriezen. Altijd handig om een plakje van dit heerlijke brood op voorraad te hebben.
Ga je dit pompoenbrood maken? Dan zou ik het super leuk vinden als je jouw creatie met me deelt op Instagram door mij te taggen @Vegafoodness. Ook help je mij enorm als je onderaan deze pagina een reactie of een beoordeling achterlaat.
Ik wens je heel veel bakplezier!
Vegan pompoen brood
Equipment
- Oven
Ingrediënten
- 270 gr bloem
- 90 ml plantaardige melk
- 60 gr rietsuiker of een andere suiker
- 3 tl speculaas en koekkruiden
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 2 tl vanilla extract
- 1 tl appelazijn of citroensap
- 55 ml zonnebloemolie of vervangen door appelmoes
- 1 blik (425 gr) pompoenpuree of 350 gr verse pompoenpuree
- 1 handje walnoten
- 1 handje pompoenpitten
- 1 handje zonnebloempitten
- 1 handje gedroogde cranberries
- 2 el agave siroop
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de bloem, suiker, bakpoeder, baking soda en speculaas en koekkruiden in een kom en meng alles door elkaar.
- Voeg nu de melk, olie, appelazijn, pompoenpuree en het vanille extract doe. Meng alles kort door elkaar totdat je een glad beslag hebt.
- Vet een cakeblik in met een beetje olie of plantaardige boter en verdeel het beslag gelijkmatig over de bakvorm.
- Strooi de stukjes walnoten, zonnebloempitten, pompoenpitten en gedroogde cranberries over het beslag. Schenk daarna de agave siroop er overheen.
- Zet de cake voor 50-55 minuten in de oven. Laat de cake daarna afkoelen, haal het voorzichtig uit het cakeblik en serveer met eventueel wat pindakaas of jam.
Pingback: 100keerpomoen deel 1. – Monica’s Paradijs