rode linzen curry

Rode linzen curry

Er zijn ontzettend veel soorten curry recepten, vaak zijn ze vegetarisch en zelfs vegan. Eén van mijn favoriete curry’s is deze rode linzen curry met kruiden als komijn, kurkuma en garam massala Ik serveer het zelf graag met rijst en vers naanbrood. Een complete maaltijd voor het avondeten waar je iedereen blij mee maakt.

De smaakmakers voor een curry recept

Voor curry’s gebruik ik vaak een aantal basis ingrediënten, zoals knoflook, ui, komijn, kurkuma en natuurlijk voldoende kokosmelk. Dit zijn echte smaakmakers en zijn wat mij betreft niet onmisbaar in een goede curry. Voor deze rode linzen curry heb ik nog veel meer kruiden gebruikt, zoals garam massala, gember, gedroogde tijm en chili vlokken.

Tip: hou je van lemongrass, laat dan een steeltje meekoken. Dit geeft een erg lekkere en frisse smaak. Lemongrass is verkrijgbaar bij de meeste toko’s. Je kunt dit ook makkelijk invriezen.

Mijn favoriete curry recepten

Eet je graag curry en wil je ook eens andere curry recepten uitproberen? Bekijk dan eens deze pompoen curry of deze curry met aardappel en bloemkool. Bij dit laatste recept leg ik je uit hoe je zelf de lekkerste curry pasta maakt met allerlei verschillende soorten verse kruiden. Een bezoekje aan de Aziatische supermarkt of toko is dan wel noodzakelijk:)

Ga je deze rode linzen curry maken? Dan zou ik het super leuk vinden als jij je creatie met mij deelt door mij te taggen op Instagram @Vegafoodness. Ook zou ik het heel erg waarderen als je onderaan deze pagina een beoordeling of een opmerking achterlaat.

rode linzen curry

Rode linzen curry

Een heerlijke curry van rode linzen geserveerd met rijst, vers naanbrood en lekker veel koriander voor de liefhebbers.
5 van 5 stemmen
Totale tijd 1 uur
Gang diner
Keuken Indiaas
Porties 4 personen

Equipment

  • Koekenpan
  • Kookpan

Ingrediënten
  

  • 200 gr gedroogde rode linzen
  • 1 punt paprika
  • 1 kleine ui
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gr)
  • 1 blik kokosmelk (400 gr)
  • 1 el olie om in te bakken
  • 100 ml water
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook
  • 1 cm gember
  • 2 tl paprika poeder
  • 2 tl komijn
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl zout
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl garam massala
  • ½ tl chili vlokken (optioneel)
  • Serveer met limoen, koriander en rijst

Instructies
 

  • Was de rode linzen en laat ze even uitlekken.
  • Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verwijder de zaden van de rode paprika en snijd deze in blokjes. Verwijder de schil van de gember en hak deze heel fijn en als allerlaatste snijd je ook de rode peper fijn. Voor extra pittigheid laat je de zaadjes erin zitten.
  • Verhit een lepel olie in een pan en fruit de ui en knoflook hierin. Voeg vervolgens de gember, rode peper en punt paprika toe. Bak dit 2-3 minuten.
  • Voeg nu alle kruiden toe en giet vervolgens de kokosmelk, tomatenblokjes en het water hieraan toe. Roer alles goed door elkaar en voeg daarna de linzen toe.
  • Breng het geheel zachtjes aan de kook en laat voor zo'n 45 minuten op het vuur staan met de deksel op de pan. Kook ondertussen alvast de rijst gaar.
  • Wanneer de linzen gaar gekookt zijn haal je de pan van het vuur en verdeel je de rijst en curry over 4 borden. Besprenkel met limoen en strooi er nog wat verse koriander overheen.
Trefwoord curry, rodelinzen

10 Reacties

  1. Hoi! Ik vroeg me af of het om 200 gram uitgelekte linzen gaat of blik van 200 gram? 🙂

     
  2. @Susan: Aangezien het na het toevoegen van de linzen 45 minuten op het vuur moet staan, zal het om gedroogde linzen gaan. Als je een blikje gebruikt, zijn ze al voorgekookt. Dan hoef je ze alleen even af te spoelen en daarna er doorheen te roeren. Dan kun je daarna gelijk aan tafel en hoeft het ook niet zo lang te koken! Fijn met de gasprijzen van tegenwoordig. 🙂 De hoeveelheid linzen maakt niet zoveel uit, dat kun je naar eigen smaak toevoegen. Die van 310g (Bonduelle) lijkt me prima.

     
  3. 5 sterren
    Was heerlijk, biologische gedroogde rode linzen van de AH gebruikt, deze waren binnen 20/25 min koken klaar!

     
  4. even laten koken en dan in de hooimadame kan het rustig doorgaren, nog even opwarmen voor je gaat eten en minder gasverbruik.

    ik heb gewoon een mand waarin ik wollendekens heb zitten, grote theedoek om de pan heen om de dekens schoon te houden en geen wolstof op je pan te krijgen.

     
  5. 5 sterren
    Erg lekker en een hit voor veel vrienden. Qua kruiden gooi ik er wat extra komijn doorheen.

     
  6. Heerlijk, iedereen heeft er van gesmuld! Ik ben zelf als enige vegetariër en niemand miste thuis het vlees erin.
    Dit recept blijft er zeker in ? Ook handig voor als je eters over de vloer krijgt

     
  7. Hi, het is een heerlijk recept ????! Ik maak het geregeld, en check dan wat ook alweer de juiste ingrediënten zijn.

    Net las ik dat je, in het begin, schrijft dat bepaalde ingrediënten ‘niet onmisbaar’ zijn. Volgens mij bedoel je daar niet misbaar of onmisbaar. Als je zowel ‘niet’ als ‘on’ gebruikt, dat is dan twee keer negatief, wat positief wordt, en kun je ze tegen elkaar wegstrepen. Dan staat er dat de ingrediënten ‘misbaar’ zijn en volgens mij bedoel je dat nou net juist niet ????.

    Nou ja, wilde ik even kwijt. Ik ga weer even verder kijken wat ik nog nodig heb!

     
  8. 5 sterren
    Heerlijk recept, maar wat ons betreft te weinig voor 4 personen. Ik zou zeggen dat de hoeveelheid voor 2-3 personen is.

     
  9. 5 sterren
    Heerlijk recept! Snel en makkelijk gemaakt en erg smaakvol. Ik maak hem en vries dan 2 porties in voor later, is nog net zo lekker dan.

     
  10. 5 sterren
    Dit recept deze week gemaakt. Het was gewoon heerlijk! Het restje ‘s avonds opgewarmd. We hebben er echt van genoten. Dankjewel.

     

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*