Tofu, je houdt ervan of je vindt het vreselijk. Dat is in ieder geval wat er wordt gezegd. Ik moet eerlijk toegeven dat ik eerst ook niet zo’n fan was van tofu, maar sinds ik heb ontdekt hoe je dit lekker klaarmaakt vind ik het geweldig. Het geheime ingrediënt is maizena. Door de tofu hiermee te bestrooien en daarna te bakken wordt het krokant. Met marinades kan je natuurlijk eindeloos variëren. Voor deze masala tofu met rijst en kousenband heb ik een heerlijke masala marinade gemaakt.
Wat zijn masala kruiden?
Masala kruiden komen oorspronkelijk uit India. Het wordt zowel in de Indiase keuken als in de Surinaamse keuken veel gebruikt. Het is een mix van onder andere koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Ik heb zelf altijd een zakje masala kruiden in huis. Dit maak ik niet zelf, maar haal ik meestal bij de toko. Ik koop dan de masala voor roti. Dit staat vaak op het zakje vermeld.
Tofu recepten
Ben je op zoek naar andere gerechten met tofu? Bekijk dan eens een van onderstaande recepten:
Ga je deze masala tofu met rijst en kousenband ook eens maken, dan zou ik het leuk vinden als jij je creatie met mij deelt op Instagram @vegafoodness of met de hashtag #vegafoodness. Ook is het mogelijk om onderaan deze pagina een reactie of een beoordeling achter te laten.
Masala tofu met rijst en kousenband
Equipment
- Koekenpan
Ingrediënten
Massala tofu
- 1 blok tofu van 375 gram
- 1 el maizena
- 2 el olie
- ½ ui
- 1 teen knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1½ el masala kruiden
- 1 bouillonblokje (maggi)
- 80 ml water
- ½ tl chilivlokken (optioneel)
- 1 el sambal
Kousenband
- 180 gr kousenband
- 1 bouillonblokje (maggi)
- 1 el olie
- 50 ml water
- 2 tl sambal
- ½ ui
- Snufje peper
Overig
- 180 gr rijst
- Optioneel: selderij
Instructies
- Rol de tofu in een theedoek, leg er iets zwaars op en laat fit voor een half uurtje uitlekken.
- Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de kousenband ook alvast in stukken.
- Begin met de kousenband: verhit een 1 el olie in een pan en fruit de ui en knoflook. Voeg de kousenband toe en bak 3 minuten mee.
- Voeg nu de overige ingrediënten toe en laat de kousenband in ongeveer 10 minuten gaar koken met de deksel op de pan.
- Kook ondertussen alvast de rijst gaar.
- Voor de tofu: verhit 2 el olie in een pan en bak de tofu licht krokant in ongeveer 5-10 minuten.
- Laat de tofu uitlekken op wat keukenpapier en fruit ondertussen de knoflook en de ui in dezelfde pan.
- Voeg de tomatenpuree, masala kruiden, het bouillon blokje en water toe. Meng goed door elkaar en zorg ervoor dat het bouillon blokje oplost. Voeg nu de chili vlokken en sambal toe en laat 1 minuut op laag vuur staan.
- Voeg de tofu toe en meng alles goed door elkaar.
- Verdeel de rijst over 2 borden en leg hier de kousenband en tofu bovenop. Serveer eventueel met wat fijngesneden selderij.
Echt superlekker recept. Ik ben vegetariër en probeer zo veel mogelijk plantaardig te eten. De massalakruiden heb ik niet uit een mixzakje gebruikt, maar zelf gemixt. Recept was niet moeilijk en zeer rewarding. Ik ga zeker vaker een recept van je proberen.
Wat super leuk om te horen! Bedankt voor het achterlaten van een reactie:)
Pingback: Vegan butter chicken - Vegafoodness
Pingback: Makkelijke recepten voor het avondeten - Vegafoodness
Zó lekker kruidig! Echt heerlijk. Die kousenband smaakt ook echt lekkerder dan gewonen Hollandse groene peultjes. Die kunnen muf en weeïg gaan smaken als je ze wat langer bakt. Ik heb je recept als FAVORIET opgeslagen.