Franse crêpes, wie kent het niet? Het zijn flinterdunne pannenkoekjes die ook wel franse flensjes worden genoemd. De crêpes worden niet alleen als ontbijt en lunch gegeten in Frankrijk, maar ook als dessert. Saai is het in ieder geval nooit, want je kan eindeloos variëren met de toppings! Ben je benieuwd hoe je de lekkerste vegan crêpes maakt? Lees dan snel verder!
Crêpes lijken enigszins op pannenkoeken, maar het beslag is een stuk dunner. De crêpes zelf zijn dan ook vele malen dunner dan pannenkoeken. Doordat crêpes zo dun zijn, is het nog wel een uitdaging om ze om te draaien in de pan zonder dat ze breken. Je kunt het beste een koekenpan met een anti-aanbaklaag of een speciale crêpepan gebruiken en regelmatig een klontje plantaardige boter toevoegen tijdens het bakken. Wanneer de bovenkant van de crêpe droog is, draai je ‘m voorzichtig om met behulp van een dunne spatel en laat je de andere kant nog een minuutje bakken. Met dit recept maak je ongeveer 12 kleine crêpes.
Tip: maak de crêpes niet te groot, want dan is het lastiger om ze om te draaien in de pan.
Met de toppings kan je eindeloos variëren. Ik heb gesmolten pure chocolade, kokosrasp en gevriesdroogde frambozen gebruikt. De gevriesdroogde frambozen heb ik besteld bij de notenshop. De combi van pure chocolade en gevriesdroogde frambozen is echt hemels!
Ga je deze vegan Franse crêpes ook eens proberen? Dan zou ik het leuk vinden als je me tagged op Facebook of Instagram.
Ben je opzoek naar een recept voor vegan pannenkoekjes? Bekijk dan eens het recept voor de vegan poppy seeds pancakes of de vegan American pancakes.
Vegan Franse crêpes
Equipment
- Koekenpan of crêpepan
Ingrediënten
- 180 gr bloem
- 225 ml ongezoete amandelmelk
- 225 ml spa rood
- 1 el maïzena
- Snufje zout
- 2 el zonnebloem olie
- 1 el suiker
- 1 tl vanille extract
- 3 el vegan boter om in te bakken
Toppings
- 30 gr pure chocolade (vegan)
- 1 tl kokosolie
- Handje gevriesdroogde frambozen
- Kokosrasp
Instructies
- Doe alle droge ingrediënten in een kom en vervolgens alle natte ingrediënten in een andere kom.
- Voeg de kom met natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng alles door elkaar. Dit mag ook kort met een elektrische handmixer.
- Smelt een klontje boter in de koekenpan en schenk een lepeltje van het beslag in de pan. Draai de pan direct rond, zodat de crêpe heel dun wordt.
- Zodra de bovenkant 'droog' is, kan je de crêpe heel voorzichtig omdraaien met een dunne spatel.
- Herhaal dit voor alle crêpes en smelt ondertussen de chocolade met een lepeltje kokosolie au bain marie.
- Vouw driehoekjes van de crêpes, leg ze op een bord en bestrooi met de toppings.
- Enjoy!