Broodje gegrilde tofu

Broodje gegrilde tofu

Heb jij ook wel eens van die dagen dat je even niet weet wat je als lunch moet eten? Probeer dan eens dit heerlijke broodje gegrilde tofu. Tofu is niet favoriet bij iedereen, maar als je het goed marineert en lang genoeg bakt is het erg lekker! Ik beleg mijn broodje niet alleen met gegrilde tofu, maar ook met lekker veel groenten, zoals tomaat, komkommer, rode ui en sla.

Tofu marineren

Het marineren van de tofu is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het voldoende smaak krijgt. Voordat je tofu marineert moet je het goed laten uitlekken. Dit doe je door de plakjes of het blok tofu in keukenrol of een theedoek te wikkelen en hier iets zwaars op te leggen. Na ongeveer een half uurtje is de tofu voldoende uitgelekt en klaar om gemarineerd te worden. De marinade maak je met maar een aantal ingrediënten, namelijk soja, ketjap, knoflook, chili vlokken, agave siroop en eventueel een half theelepeltje five spices kruiden. De five spices kruiden zijn verkrijgbaar bij de jumbo en bij de meeste toko’s. Als de marinade klaar is, leg je de tofu erin. Je laat het minimaal 10 minuten staan, langer mag ook. Hoe langer de tofu in de marinade ligt, hoe meer smaak het krijgt. Na het marineren bak je de tofu in een koekenpan of grillpan.

Tofu recepten

Tofu is een erg veelzijdig product wat veel wordt gebruikt in de veganistische keuken. Het neemt makkelijk smaken op en is op verschillende manieren te bereiden. Ben je benieuwd wat je allemaal kunt maken met tofu? Bekijk dan eens één van onderstaande tofu recepten.

Ga je dit broodje gegrilde tofu maken? Dan zou ik het super leuk vinden als je jouw creatie met mij deelt op Instagram door mij te taggen @Vegafoodness.

Broodje gegrilde tofu

Broodje gegrilde tofu

Een heerlijk broodje met gegrilde tofu, groenten en een pittig sausje. Perfect als uitgebreid ontbijt of als lunch.
Bereidingstijd 1 uur
Gang lunch
Porties 4 personen

Equipment

  • Koekenpan of grillpan

Ingrediënten
  

  • 1 blok tofu
  • 2 grote stokbroden
  • 4 tomaten
  • ¾ komkommer
  • ¼ zakje wortel julienne
  • Sla
  • ¼ rode ui

Tofu marinade

  • 30 ml ketjap
  • 20 ml soja saus
  • 1 el agave siroop
  • 10 ml water
  • ½ tl five spices kruiden optioneel
  • ¼ tl knoflookpoeder
  • ¼ tl chili poeder

Saus

  • 160 gr plantaardige ongezoete yoghurt Ik gebruik soja yoghurt
  • 4 tl sambal 2 of 3 tl voor een niet pittige saus
  • ¼ tl zout
  • ½ tl knoflookpoeder

Instructies
 

  • Snijd de tofu in dunne plakken (½ cm dik) en wikkel ze in keukenpapier. Leg er iets zwaars op en laat de tofu een half uur uitlekken.
  • Maak ondertussen de marinade door alle ingrediënten voor de marinade te mengen.
  • Als de tofu goed is uitgelekt leg je de plakjes in de marinade en laat je dit 10 minuten marineren (langer mag ook).
  • Maak ondertussen het sausje door alle ingrediënten te mengen.
  • Bak de stokbroden alvast af in de oven en snijd ondertussen de tomaten en komkommer in plakjes en de rode ui in dunne ringen.
  • Verhit een scheutje zonnebloemolie in een koekenpan of grillpan en bak de tofu 20-25 minuten. Draai de plakjes regelmatig om zodat ze aan beide kanten mooi bruin en krokant worden.
  • Snijd de stokbroden op en smeer een beetje saus op de onderkant van het brood. Leg hier vervolgens de sla, tofu, tomaat, komkommer, rode ui en wortel julienne op. Doe er eventueel nog wat extra saus overheen. De broodjes gegrilde tofu zijn nu klaar, eet smakelijk!
Trefwoord broodje, sandwhich, tofu

Eén reactie

  1. Pingback: Vegan zalm bagel - Vegafoodness

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept




*